Wim & Joke's vakantie website

Wandeltrekking vakantie 2017: Nepal "Numbur Cheese Circuit Trail"
Dag 18 afstand: van: naar:
Woensdag 8 november 2017 - Shivalaya (ca. 1770m) Kathmandu

Risky roads en oogst

De terugreis. Om 7 uur zitten we gepakt en met ontbijt op in de bus, klaar voor onze lange terugreis naar Kathmandu.

De bus

Het eerste deel is weer onverhard met veel kuilen. We hebben een andere bus, een andere chauffeur en een andere route naar de asfaltweg. Deze route is langer onverhard, maar de kuilen zijn minder diep dan de heenreis. Desondanks blijft het een spannende rit. De gevolgen van de aardbeving zijn goed zichtbaar: bruggen die weggeslagen zijn, rotswanden waar de rotsen nog wat losser zitten en uiteraard het wegdek zelf, waar stukken uit zijn. Ook de huizen langs de route liggen nog (deels) in puin. Sommige reisgenoten vragen zich af of we niet deelnemen aan het programma “Risky roads”. Maar in tegenstelling tot het programma hebben wij dus een ervaren chauffeur die beheerst rijdt en een bijrijder; samen zorgen ze ervoor dat elke cm wegdek benut wordt als dat nodig is. Het is dan een kwestie van niet de afgrond inkijken.

Ploegen

In de vallei tussen richting Kathmandu wordt volop geoogst. De industrialisatie van de landbouw is hier maar mondjesmaat ingezet, dus we zien veel handwerk. Alle fases van het oogsten zien we.

De velden

Op sommige stukken is het nog groen en staat de gerst er nog. Op andere plekken wordt het graan met de handzeis omgehaald en in handformaat samengebonden. Deze bundels worden vervolgens te drogen gelegd, zowel plat op de grond als rechtop in piramidevorm.

Geoogst en nog niet

Even verderop was het graan al gedroogd, samengebundeld en op de rug naar de dorsplaats vervoerd, veelal door vrouwen. Op de dorsplek ligt een zeil waar de graankorrel eruit worden geslagen. Het stro wordt verder gedroogd op het land. Het graan wordt gezeefd en in grote zakken gedaan. De eigenaar (man) gaat met zijn zak in de laadbak van een truck naar de markt. Het land wordt vervolgens geploegd, met de hand, met twee ossen of met een gemotoriseerde handploeg.

Uitzicht in het dal met de rivier

Naast de graanzakken met eigenaren in trucks, zien we ook dieren bijzonder vervoerd worden. Vele geiten worden op daken van busjes vervoerd. Vastgeknoopt met een touw aan de dakdragers. Een fourwheeldrive vervoert drie ossen in de laadbak. Zouden ze hun werk gedaan hebben en naar de markt gaan? Onze chauffeur heeft flink doorgereden en veel ingehaald, zodat we tegen kwart voor vijf nabij het hotel zijn. We nemen onze bagage mee en lopen het laatste stukje naar het hotel. Daar krijgen we een welkomstdrankje en uiteindelijk de kamersleutel. We verlangen naar een douche en gaan dan ook snel naar onze kamer. We sluiten de dag af met een gezamenlijk diner.

Dineren