Wim & Joke's vakantie website

Wandeltrekking vakantie 2017: Nepal "Numbur Cheese Circuit Trail"
Dag 19 afstand: van: naar:
Donderdag 9 november 2017 - Kathmandu Kathmandu

Patan

We worden uitgeslapen wakker van het stadslawaai, maar het is nog maar zes uur. We draaien ons nog even om en gaan er om acht uur echt uit. Na het ontbijt gaat eerst Wim zijn baard eraf bij de barbier om de hoek.

Bij de barbier

Opgefrist gaan we de stoffige stad in, op zoek naar onder andere nieuwe wandelstokken. Tegen tien uur nemen we een taxi naar Patan, het is erg druk op de weg. De chauffeur vertelt ons dat het office time is. De kantoortijden beginnen hier dus wat later dan in Nederland, terwijl de stad echt al om zes uur wakker is.

Herstelwerkzaamheden Patan Durbar square

Na een half uur zijn we op het Durbar Square van Patan. Ook hier vanwege de aardbevingsschade een toegangsprijs van duizend Roepie. We mogen daarmee ook de twee musea van Patan bezoeken. We besluiten deze eerst rechts te laten liggen en Patan zelf en twee caches te bezoeken. We struinen door smalle steegjes en zien her en der de stenen van de beschadigde gebouwen opgestapeld liggen voor hergebruik.

Stenen voor hergebruik

De tempels worden al gerenoveerd en staan in de stijgers. Tegen twaalf uur zoeken we een restaurantje met mooi uitzicht.

Patan Durbar square vanaf dakterras

Die vinden we op de 7de verdieping met uitzicht op het Durbar Square. We vertoeven er zo’n twee uur, waarna we alsnog de musea bezoeken. Als eerste het museum voor de architectuur. We leren veel over de rijkversierde tempels met gesneden houtwerk en gebeitelde stenen.

Pijlers door de tijd heen

Hierin zijn goden, dieren en half mensen zijn verwerkt van zowel het boeddhistische, als hindoeïstische en Tibetaanse geloof.

Kunst

In het Patan museum leren we veel over het Boeddhisme en Hindoeïsme en de goden.

Ornament boven een deur

In beide musea zien we veel gevelstenen en ornamenten van hout die verzameld zijn uit het puin van de aardbeving en al deels zijn gesorteerd. Het is echt monnikenwerk, zo veel werk is er nog te doen na de aardbeving. Tegen vier uur gaan we terug naar het hotel. Daar treffen we in de lobby Bishnu (de achterste gids) aan. Hij heeft vandaag met de Sanu en Jim al het materiaal schoongemaakt en gecontroleerd, zodat deze voor een volgende trekking gebruikt kan worden. Hij heeft zelf geen reis meer dit najaar en gaat na een overnachting bij zijn zoon weer naar zijn huis. We nemen afscheid van hem en gaan ’s avonds met zijn tweeën uit eten.