Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2018: Spoor van de Vrijheid
Dag 0 afstand: van: naar:
Vrijdag 13 juli 2018 4,3 km Assen Assen station
Vrijdag 13 juli 2018 49,4 km Assen station Meppel station
Vrijdag 13 juli 2018 44,9 km Meppel station Oldebroek

Oldebroek is bevrijd op: 17 april 1945

Ontmoeten op vrijdag de 13de

De vakantie is wederom een dag vervroegd, vanwege busvervoer tussen Meppel en ’t Harde, omdat ProRail groot onderhoud doet aan de rails in Zwolle. Dat betekent 45 km extra fietsen. Toen we daar lucht van kregen, was de planning al gereed. Op zaterdag extra fietsen en al gaan schuiven met campings leek ons niet zo’n goed plan, dus vertrekken we op vrijdagmiddag om 13 uur uit Assen met de trein naar Meppel. Ze hebben een korte trein ingezet, wat gezien de laatste gratis reisdag van studenten vreemd is, want de trein zit al bomvol. De vakantiestemming komt er zo nog niet echt in, want het is ook nog bewolkt. Eenmaal in Meppel schijnt de zon al wel uitbundig, dus de stemming komt er al wel een beetje in.

Schaap

De route naar Oldebroek via Zalk is enerzijds efficiënt via diverse provinciaalse wegen en anderzijds komen we ook door een mooi natuurgebied, de Olde Maten.

Olde Maten

Een afgegraven veengebied met smalle, lange weilanden, brede sloten, ontsnapte lammetjes en een vogelkijkhut met zicht over het water. Langs de weg zijn ze kabels aan het aanleggen, bijzonder in zo’n dunbevolkt gebied, maar ook de bewoners hier willen natuurlijk (snel) internet. We fietsen delen van de NAP-route, dus veel stukken zijn rond zeeniveau. Bij het veer naar Zalk horen we dat we niet de eerste vakantiefietsers van vandaag zijn, want we krijgen de vraag of we ook naar Rome gaan. Eerder op de ochtend, toen het ook daar bij de IJssel nog bewolkt was, is een andere vakantiefietser langsgekomen onderweg naar Maastricht, om naar Rome te fietsen. Het zou wel heel bijzonder geweest zijn als we dezelfde route zouden hebben gefietst. Niet-fietsers hebben geen idee hoeveel beschreven (en onbeschreven) routes (kijk eens op de website van de Europafietsers) er voor vakantiefietsers zijn.

Zalkerveer

Na Zalk fietsen we door de landelijke gemeente Oldebroek. In Oldebroek zelf hebben we nog een ontmoeting met een oud-collega van Joke, die onlangs bij die gemeente is gaan werken. Leuk om herinneringen te delen en nieuwe verhalen te horen, maar ook raar. We hebben vakantie! De vakantiestemming komt er pas echt in als we op de drukke mini-camping aankomen. We krijgen een mooi, zonnig plekje in de hoek. Als de tent staat, kan de vakantie echt beginnen, niks moeten meer de komende weken.

Op camping de Lijsterbes

De volledige treinroute van vandaag:
Assen - Meppel : IC 746 (13:08-13:33)


hoogte profiel