Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2018: Spoor van de Vrijheid
Dag 1 afstand: van: naar:
Zaterdag 14 juli 2018 5,0 km Oldebroek 't Harde station
Zaterdag 14 juli 2018 82,8 km 't Harde station Ede-Wageningen station
Zaterdag 14 juli 2018 68,3 km Ede-Wageningen station Groesbeek

Groesbeek is bevrijd op: 8 februari 1945

Het begin of toch het einde?

Na een treinreis en een stuk fietsen komen we aan in Wageningen. De stad van de vrijheid.

Borne Wageningen

Bij Hotel de Wereld zien we de plek waar de recapitulatie heeft plaatsgevonden, ruim 73 jaar geleden. Als je de foto’s aan de wand ziet lijkt het lang geleden, maar met de virtuele tour komt het toch wat dichter bij. We beseffen dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is, want er zijn nog steeds plekken op aarde waar men niet in vrijheid leeft. We staan ook even stil bij het einde van WOII, op 5 mei 1945 met het vrijheidsvuur, vlakbij het hotel.

Collage Wageningen

Maar voor ons is Wageningen het begin van onze route door Nederland, Duitsland, België, Luxemburg en Frankijk. Historisch gezien gaan we steeds verder terug in de tijd, aangezien we de route tegengesteld fietsen. En de route van vandaag. Wie denkt dat Nederland vlak is, zou eens ook dit stuk moeten fietsen. We klimmen en dalen regelmatig, soms tot wel 10%. Her en der bekende stukken van een eerder gefietst rondje met de naam ‘zeven heuvelentocht’. We fietsen delen door het bos, maar ook door open stukken in de volle zon (max. 26 °C).

Monument Heelsum

Arnhem is de eerste stad die we passeren. Daar steken we de (neder)Rijn over, vlak langs het Airborne museum, met informatie over de Slag om Arnhem (September 1944). We staan stil bij het monument op de brug, maar bezoeken het lager gelegen museum niet.

Airborne Museum Arnhem

In Lent, halen we brood en pakken een terrasje voor wat verkoeling. Daarna fietsen we door naar Nijmegen, niet zo heel ver meer. Op de brug over de Waal lijkt het, gezien de fietsen op de brug, dat Nijmegen massaal verkoeling heeft gezocht bij de rivier. Maar niet heel Nijmegen, want de stad bereidt zich voor op de vierdaagse feesten. Morgen is de opening met vuurwerk, maar de kermis is al begonnen. De vierdaagse zelf begint over drie dagen. We hopen voor de wandelaars dat het dan wat koeler is. We zien een bandje spelen om de aanwezige bezoekers in de stemming te krijgen.

Arnhem uit

Nijmegen fietsen we uit over een stijgende weg richting Groesbeek. We worden ingehaald door een oudere meneer op een e-bike. Blijft frustrerend, maar we zullen eraan moeten wennen, want het e-bikebezit neemt nog steeds toe en die klimmen gemakkelijker dan wij met bagage en enkel op spierkracht. In Groesbeek doen we boodschappen en daarna fietsen we het laatste stukje naar een rustige camping1) aan de rand van Groesbeek en Nederland.

1) 04-05-2020: Deze camping is gesloten.

De volledige treinroute van vandaag:
't Harde - Amersfoort : IC 626 (8:58-9:25)
Amersfoort - Ede-Wageningen : 31319 (9:39-10:16)


hoogte profiel