Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2018: Spoor van de Vrijheid
Dag 2 afstand: van: naar:
Zondag 15 juli 2018 80,8 km Groesbeek Boskant

Boskant is bevrijd op: 17 september 1944

Warm Brabant

Vandaag fietsen we grotendeels door Noord-Brabant, al zijn sommige stukken betwist. Maar voordat we in Brabant zijn, fietsen we eerst nog een stukje door glooiend Duitsland en Limburg.

Onderweg

Eenmaal de Maas over naar Brabant is het vlak. Op zich wel fijn met zo’n warme dag (max. 29,4°C).

Onderweg in Noord-Brabant

We fietsen verschillende stukken onverhard, dat zijn altijd mooie stukjes. Onze route leidt ons langs een watertje in het Peelgebied, met een smalle stuw op het einde. De fietsers die er staan kijken met belangstelling toe hoe wij met de bepakking lopend met het stuur wat opgetild de stuw overkomen, maar het lukt. We zijn te lui om stukje terug te fietsen aangezien het pad wat we hebben afgelegd mul is. Bij de stuw is een grenspaal met de naam Vredepaal met informatie (en geocache) over de betwiste grond in 1500-1700, toen nog aan de rand van Nederland.

Vredepaal informatie

Ondertussen is het in de Peel ook vrede en hoort Limburg ook bij Nederland. Ook komen we onderweg nog een stukje van de Limesroute tegen, ook een historische route die de grenzen van het Romeinse Rijk volgt. De route herkennen we aan de Romeinse helmen die op het asfalt zijn geschilderd.

Lancaster monument informatie

Onze eigen route herinnert de WO-II met een Lancastermonument nabij Rips en monument van Market Garden nabij Son.

Market Garden informatie

We fietsen in het Peel nog wat stukken onverhard, maar passen de route ook her en der aan, omdat het pad door de extreme droogte niet te fietsen is. De droogte is aan de tuinen en parken goed te zien. De meeste voortuinen zijn geel, maar sommige bezitters sproeien regelmatig en dan lijkt het gras wel erg groen. Het sproeien van de tuinen, weilanden en akkers mag niet meer van oppervlaktewater, dus de tuinslangen zijn of op kraanwater aangesloten of op grondwater. Met al die gele tuinen vragen we ons wel af, hoe het onze tuin vergaat. Tegen vier uur zijn we bij het natuurkampeerterrein1) met twee mooie, grote natuurvijvers waar de kampeerplekken omheen gelegd zijn. Ook de vijvers moeten worden bijgevuld, omdat het grondwater te laag staat en er veel verdampt. Een voordeel van het warme weer is wel dat de was snel droogt. We doen daarom alvast onze eerste vakantiewasje. We genieten van de mooie avond en het gekwaak van de kikkers, die zich af en toe laten horen.

1) 04-05-2020: Deze camping is gesloten.

Vijver op de camping

hoogte profiel