Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2018: Spoor van de Vrijheid
Dag 3 afstand: van: naar:
Maandag 16 juli 2018 85,2 km Boskant Oostham

Oostham is bevrijd op: 13 september 1944

Bomen, kanalen en mais

We vertrekken van het natuurkampeerterrein Eickenhorst, dat in een gebied ligt van boomkwekerijen. We zien bomen en hagen die we nog nooit eerder gezien hebben zoals diverse vormhagen, vierkant, rond en piramidevormen en grote bonsaibomen. We fietsen over land- en bestemmingsverkeerweggetjes die ons uiteindelijk over enkele snelwegen heen leiden.

Onderweg in Noord-Brabant 2

Daarna verandert het landschap. We fietsen over de fietssnelweg langs een niet bevaarbaar kanaal langs Veldhoven. Het fietspad is lekker breed zoals het hoort bij een fietssnelweg. De tweede snelweg deze vakantie en dit keer op een werkdag, dus we komen naast racefietsers, e-bikes ook speed pedelecs tegen onderweg naar het werk. Na 9 uur wordt het duidelijk rustiger, al verlaten we de fietssnelweg ook al snel. We belanden op landweggetjes met veelal mais ernaast. In Nederland worden de velden nog beregend, waardoor het mais nog redelijk groeit. Op plekken waar niet wordt beregend laat de droogte haar sporen na.

Grenspaal NL-B

We zijn ondertussen in België, het land dat trots is op Rode Duivels tijdens het net afgelopen WK voetbal. Ze zijn derde geworden en er zijn nog veel vlaggen, van diverse sponsoracties, aan de muren van huizen. Het is mooi te zien hoe voetbal het land verbindt. We zijn benieuwd of we over een week in Frankrijk (winnaar) nog veel vlaggen zullen zien.

Belgische Voetbalvlag

We komen uit bij het kanaal van Beverlo dat we een stukje volgen naar Leopoldsburg, dat op 11 september 1944 is bevrijd door 30e Britse legerkorps. Daarbij zijn 900 gevangen bevrijd die gevangen zaten in de kazerne. Door de wederom warme dag (zo’n 30°C) is het verleidelijk in het water te springen. We doen het niet, maar gaan het bos in voor een lokale vrijheidsroute die ons zigzaggend door het bos leidt naar het besloten VKT-terrein in Belgisch Limburg. We hadden van tevoren contact gezocht, omdat de campings hier schaars zijn. We zijn er welkom, als we de beheerder opbellen.

Lunchplek onderweg in België

hoogte profiel