Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2018: Spoor van de Vrijheid
Dag 5 afstand: van: naar:
Woensdag 18 juli 2018 63,6 km Schietecoven Aachen

Aachen is 'bevrijd' op: 21 oktober 1944

Klimmen in Zuid-Limburg

Na een enigszins korte nacht staan we op. Om zes uur steeg het eerste vliegtuig naast ons op en dat was niet te missen. Daarna was het weer stil. Rond zeven uur staan we op met een beetje zon op de camping. Vandaag een etappe door het Zuid-Limburgse heuvelland. Maar eerst dalen we af en hebben we een vlak stuk naar Maastricht, Lanaye en Eijsden.

Servaas brug Maastricht

Als we Maastricht uit zijn, rijden we langs het Albertkanaal en in de schaduw. Bij de indrukwekkende sluis nabij Lanaye zijn we ongemerkt een taalgrens overgestoken. Bij Lanaye pakken we de pont weer naar Nederlandse Eijsden.

Eijsden vanaf de Belgische kant van de Maas

De verleiding is er om net als enkele wielrenners een terrasje te pakken langs de Maas, maar we vinden het nog te vroeg en hebben de Limburgse vlaai nog niet verdiend vinden we. Eijsden door naar Mesch is nog vlak, maar daarna klimmen we om op het plateau van Margraten te komen. We hadden dit stuk ook al eens eerder gefietst, maar zonder bagage en het valt ons nogal tegen.

Liberation route infopaneel

Eenmaal op het plateau staat een uitzichttoren die we beklimmen met mooi uitzicht op deze zonnige dag. De route richting Margraten is nog voorzien van enkele bescheidener klimmetjes. In Margraten constateren we dat zowel de bakker vakantie heeft, als dat de Amerikaanse begraafplaats niet langs de route ligt, maar je er een stuk voor op en neer moet fietsen. We laten de begraafplaats voor wat het is en nemen een terrasje voor een kop koffie met Limburgse kersenvlaai.

Koffie met vlaai in Margraten

Tegen 12 uur fietsen we verder naar de supermarkt en vervolgen de route naar Gulpen. Dit toeristische plaatsje bereiken we na enkele pittige klimmen. Sommige volgen direct op een afdaling, waarmee je 50% van de klim normaal fietsend bereikt. Bij sommige begin je onderaan met klimmen. Als we de gemeente Vaals bereiken wordt het nog meer afzien met klimmetjes tot 15%, lopen dus.

Een stukje onverhard afdalen

Voor Vijlen vinden we een bankje in de schaduw langs de weg voor onze lunch. Het klimmen is niet alleen afzien, de toppen leveren ook mooie uitzichten op op de klimmen zelf, voldoening. Eenmaal in Vaals wordt het wat vlakker en fietsen we over een brede weg Vaals uit en Aken in. Het is even wennen om te fietsen in zo’n grote stad, maar het went snel. Tegen 4 uur en met boodschappen bereiken we de camperplaats, waar ook een tentveldje bij is. Er staan al vier tenten en we vinden nog een enigszins vlak stukje waar we de tent op zetten.


hoogte profiel