Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2018: Spoor van de Vrijheid
Dag 8 afstand: van: naar:
Zaterdag 21 juli 2018 83,8 km Deidenberg Radelange

Radelange is bevrijd op: 10 september 1944

Klimmen en dalen tussen de RAVeLs

We kunnen rustig warmfietsen op de RAVeL L48, de Vennbahn waar we nog acht kilometer op fietsen. Daarna is het even gedaan met de spoorbaanpret.

Hoge brug met kerk

In Sankt Vith verlaten we de spoorbaan en halen we een lekker zonnebloempittenbroodje. In de winkel van de bakker/patisserie ligt nog veel meer lekkers, maar helaas niet vervoerbaar, dus dat laten we in de winkel liggen.

Uitzicht

We vervolgen onze route over landweggetjes en dat is uiteraard klimmen en dalen in de Ardennen. De beleving van de omgeving is op de landwegen wel intenser dan op de spoorbaan en dat komt niet alleen door de inspanning, maar ook de boer die langskomt, de koeien in de wei, andere passanten en de dorpjes die we doorkruizen.

Hoogte verschillen

Tegen half 12, na twee uur ploeteren en genieten van de omgeving, komen we aan bij RAVeL 163 die ons naar Bastogne brengt. Het eerste stuk is nog open qua landschap, maar deze spoorbaan boort zich al snel een weg door de rotswanden heen en we zijn omringd door bomen. We fietsen onder enkele hoge bruggen door en we kruizen een weg die een stuk lager ligt. Dat zegt veel over hoe relaxt het fietsen op de spoorbaan is.

Brug over de RAVeL

Om half één zien we uiteindelijk een picknickbank, helaas wel in de zon. Maar een brood snijden is op een tafel wel zo handig en we weten niet hoe snel er weer een gelegenheid komt (al snel blijkt nadat we de gemeentegrens zijn overgestoken). Na de warme lunch fietsen we verder over het pad dat lekker in de schaduw ligt.

Ezels

In Bastogne halen we boodschappen en vervolgen nog een stukje RAVeL 163. Als deze verlaten, fietsen we over normale wegen richting Hompré, wederom klimmen en dalen. Eenmaal in Hompré hebben we de laatste RAVeL van vandaag, de RAVeL 618 een oude trambaan. Het is een gravel pad en er zijn enkele verbindingsstukken over wegen.

Route informatie

Uiteindelijk dalen we via een bospad met grovere stenen. Goed opletten dus, want een stuurfout is zo gemaakt, maar het gaat goed. In het bos horen we jongeren nabij een rivier. Die zijn waarschijnlijk op schoolkamp. Tegen vijf uur bereiken we een volkscamping, waar we nabij de rivier de Sûre onze tent opzetten. De camping heeft een zwembad en horeca, waar Freddy en André vanavond optreden. Het zal wel onrustig worden deze zaterdagavond.


hoogte profiel