Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2018: Spoor van de Vrijheid
Dag 9 afstand: van: naar:
Zondag 22 juli 2018 98,0 km Radelange Thionville

Thionville is bevrijd op: 11 september 1944

Wild spotten, klimmen en Luxemburg

Tegen 8 uur zijn we weg, we hebben een lange route voor de boeg naar Thionville (Frankrijk) en willen voor één uur boodschappen halen bij de Cactus in Windhof net over de grens in Luxemburg. We hebben ter hoogte van de rivier geslapen in het dal, dus mogen direct flink klimmen. Niet erg relaxed zo ’s ochtends vroeg.

Jong everzwijn

Gelukkig spotten we al snel een jong everzwijn, die niet bang is en een haas die de weg over springt en verder gaat het naast gelegen weiland. Wim treft ook nog een marter op zijn achterpoten aan. Dit zijn echt de voordelen van vroeg vertrekken. Verder is de route veel klimmen en dalen, grotendeels aangesloten zonder kruisingen in het dal, waardoor we de snelheid van de afdaling kunnen gebruiken voor de klim.

Op en neer

Hier in België zien we nog steeds volop vlaggen voor de Rode Duivels. We zijn benieuwd of we vanmiddag in Frankrijk (de winnaars van het WK) ook nog vlaggen zullen zien. Maar eerst Luxemburg. Dit land doorkruizen we in één dag, veelal over landwegen. We zien veel kuddes koeien in de weilanden. De kalveren drinken nog bij hun moeders en we hopen dat de moeders ook kunnen drinken, want de gevolgen van de droogte zijn zichtbaar. We halen de supermarkt op tijd en lunchen niet veel later vlakbij een weiland met koeien.

Lunchen bij de koeien

In Luxemburgstad is het druk en erg warm. We zijn blij met de afdaling en de wind die daarbij komt in een dal met schaduw. De hoofdstad uit hebben we enige herkenning, want we hebben de route aangepast. De Sporen van de Vrijheid volgt te veel grote wegen en de eerder gefietste route gaat parallel over landwegen. Dat heeft onze voorkeur hoewel het deze zondag relatief rustig is.

Déjà vu momentje

De laatste 20km naar Thionville hebben we de oude (onverharde) route van de Sporen van de Vrijheid gekozen in plaats van de recente track, ook vanwege het vermijden van grote wegen en het iets inkorten van de route. De boeren zijn druk bezig de strobalen van het land te halen. In de grensstreek met Frankrijk zijn er veel stukken waar het graan er een paar dagen geleden afgehaald is.

Akkerland

We fietsen door een mooi stukje bosrijk natuurgebied, waarna we alsnog op een grote weg komen. Uiteindelijk komen we bij Thioville waar we een Mac treffen waar we een milkshake halen om af te koelen. We zien de begraafplaats van Thionville waar gesneuvelde soldaten liggen. Na 6,5 uur fietsen bereiken we de gezellige stadscamping, waar we een plekje omringt met groen krijgen, naast een stadspark met een muziekfestival.

Oorlogsbegraafplaats Thionville

hoogte profiel