Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2018: Spoor van de Vrijheid
Dag 11 afstand: van: naar:
Dinsdag 24 juli 2018 0,0 km Verdun Verdun

Verdun is bevrijd op: 31 augustus 1944

Verdun

Uitslapen lukt aardig. De was is nog niet helemaal droog, maar de nieuwe (o.a. lakenzak) gaat alvast in de week. Na het ontbijt spoelen we de was en hangen deze op. Tegen 11 uur gaan we lopend en cachend richting centrum. Na een half uurtje zijn we bij het Citadel. Daar is het museum over de slag van Verdun tijdens de grote oorlog. In de grotten was het hoofdkwartier gevestigd van waaruit de troepen werden aangestuurd. In de citadel is het 7 graden, dus ritsen we de pijpen aan onze korte broeken. Via een zelfrijdend karretje met een audiotour in Nederlands krijgen we een beeld van wat hier zich heeft afgespeeld in de periode 1914 -1918.

In de citadel

Met poppen, hologrammen, vliegen in de wind en liggen in een loopgraf met trillingen van inslaande bommen worden we terug in de tijd gezogen. Zie de impressiefilm (zonder de geluidseffecten) van het museum. De tour wordt lopend afgesloten door stil te staan bij de Franse onbekende soldaat.

WO I monument

Eenmaal buiten warmen we weer op en gaan we op zoek naar een lunchplekje. We vinden een kebabzaakje aan de boulevard van de Maas.

Centrum Verdun

Met een volle maag lopen we omhoog richting de indrukwekkende kathedraal Notre-Dame Verdun. We voelen ons er welkom met kerkmuziek op de achtergrond en een toegankelijke kloostergang uit de 16e eeuw. Er is rust en we hebben niet het gevoel bekeken te worden zoals in Aken.

Glas-in-lood raam Verdun

Eenmaal buiten zoeken we nog naar schatten en vinden uiteindelijk een supermarkt voor het avondeten. De rest van de middag relaxen we bij de tent en op het terras bij de camping met wifi en beelden van de Tour elders in het land.

Onze tent in Verdun