Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2018: Spoor van de Vrijheid
Dag 12 afstand: van: naar:
Woensdag 25 juli 2018 100,5 km Verdun Val-de-Vesle

Val-de-Vesle is bevrijd op: 30 augustus 1944

Gesmolten halvarine en andere hitte gevolgen

Er zijn veel vakantiefietsers op de camping en als we op staan is dan ook al veel levendigheid. Tegen kwart over acht gaan we ook op pad. Het eerste stuk is klimmen, niet stijl, maar wel lang en dat is even wennen na een rustdag. Het is nog bewolkt en dat is echt een positieve uitzondering. Tijdens de klim komen we nog een Engelse fietsster tegen die stil staat halverwege de klim. Alles is ok, ze heeft alleen moeite haar ritme te vinden als we ernaar vragen. Onderweg zien we een watertoren met mooi uitzicht en een schat.

Uitzicht bij watertoren

In Clermont-en-Argonne halen we brood en genieten we van een chocolade croissant. Op een tegenoverliggend terras zien we de Engelse vakantiefietser zitten. Ook vandaag veel voie de la Liberté, die nog steeds over grotere, maar vandaag wel rustige wegen gaat.

Glooiende weg

Gelukkig het asfalt is niet zo zwart als twee dagen geleden. Wel komen er regelmatig vrachtwagens langs. Zouden ze graanproducten vervoeren? Op het land wordt druk gewerkt en op 90% van de akkers heeft graan gestaan of staat er nog.

Combines

De combines zijn op verschillende plekken in het land bezig. Ook komen we nog langs een graanverwerkingsfabriek, waar trekkers met volle wagens aan het wachten zijn om te lossen. Als we even van de grote weg afgaan, zien we bij de kerk een stukje grasveld in de schaduw waar we gaan lunchen.

Bloemen

In Suippes halen we bij de super wat te drinken en flessen water omdat ons water in de bidons de 60 graden gehaald lijken te hebben. Daarna bezoeken we een begraafplaats van de WOII waar elke gesneuvelde militair een kruis (of steen ingeval hij moslim was) heeft.

WOII begraafplaats

In Mourmelon-le-Grand halen we de boodschappen. Tijdens het stil staan en wachten wordt de warmte goed voelbaar. Het is boven de 38 graden geweest vandaag en dat heeft zijn gevolgen: de voor de lunch gekocht halvarine loopt alweer weg, de huiduitslag op Joke haar benen neemt toe en Wim zijn insuline blijkt ook niet meer helemaal goed te werken. Het laatste stukje fietsen we langs het kanaal onverhard naar de camping in Val-de-Vesle. Dit is een kortere variant dan de echte route, maar dat mag ook wel met de 100km van vandaag. De camping blijkt vol, maar na wat aandringen mogen we toch een plekje zoeken.

Fietsen bij voie de la Liberté borne

hoogte profiel