Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2018: Spoor van de Vrijheid
Dag 14 afstand: van: naar:
Vrijdag 27 juli 2018 57,0 km Épernay Sézanne

Sézanne is bevrijd op: 28 augustus 1944

Hitteprotocol in werking

We hebben het hitteprotocol in werking gesteld. De planning voor vandaag was 97km, maar we gaan ‘slechts’ naar Sézanne met zo’n 50km. We doorkruizen Épernay en bij de Leclerc halen we smeerkaas en sap om de alweer afgekeurde boter te vervangen. Het is in zo’n grote winkel altijd even zoeken naar de juiste gang en het vinden van de juiste rij bij de kassa is nog lastiger, want de karren zijn erg vol. Het wachten duurt lang. De kans is groot dat er 34 kassa’s verder nog een kassa voor de kleine boodschappen is, maar dat is niet te overzien. Brood willen we bij de bakker verderop halen, maar eenmaal daar aangekomen, blijkt de bakker met vakantie te zijn. We gokken op een dépôt de pain bij één van de vele kleine dorpjes die volgen.

Wijnranken

We fietsen in het hart van de champagnestreek en allemaal maar druivenvelden op de hellingen om ons heen. Een wijncache mag niet ontbreken. Deze creatieve cache ligt in een parkje met historische machines die in de wijnbouw werden gebruikt. Een vrouw van de wijnboerderij knikt vriendelijk als ze ziet dat we de cache vinden.

Lang het kanaal

We hebben redelijk wat klimmetjes op smalle wegen. Her en der ook nog een graanveldje en enkele akkers met groene en paarse gewassen. Bij een historische wasplaats staan we nog even stil en zoeken we tevergeefs een cache en koelen we onze pet, hoed en minihanddoekje.

Lunchen

We lunchen een stukje verder in de berm in de schaduw met uitzicht.

Lunchen

Na de lunch volgt nog een pittige klim (niet stijl, zo’n 6%) richting Sézanne. Pittig omdat het warm is en we in de zon fietsen. Gelukkig is het asfalt grijs en dat scheelt echt voor het gevoel. De bidons zijn alweer warm en bij enkele kerkhoven zoeken we koeler drinkwater.

Landschap

Tegen half drie zijn we in Sézanne. Dit plaatsje lijkt een beetje in verval. De zoektocht naar bakkers kost ons de nodige tijd, maar vele bakkers zijn of definitief gesloten, op vakantie, op vrijdag dicht en het is ons onbekend waarom ze na drie uur nog dicht zijn. Het supermarktje heeft een koelkaststoring en geen brood. We gokken dat we op de weg naar de camping nog een bakker vinden en dat anders de camping brood verkoopt. Dat laatste lukt. Om half negen in de ochtend komt de bakker langs. Wel wat laat, maar ook morgen willen we een kortere dag doen. De campings zijn schaars, dus is nog wel even afwachten of dat gaat lukken. We zetten onze tent op, halen nog wat drinken bij het zwembad en relaxen bij de tent. Het blijft in eerste instantie warm, maar tegen zeven uur komt er eindelijk wat verkoeling met gerommel in de lucht. We spannen de buitentent en halen alle droge was van de waslijn en breken deze ook weer af. We koken voor onszelf een heerlijke maaltijd en zijn voordat het slechte weer echt doorzet om 11 uur in de tent. We willen de deuren zo lang mogelijk openhouden. Helaas hebben de buren veel licht, naast alle lichtflitsen van boven, en doen we de deuren uiteindelijk wel dicht voor wat meer privacy en uiteindelijk gaat het ook echt regenen. Daar hebben wij en vooral ook de natuur lang gewacht.


hoogte profiel