Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2018: Spoor van de Vrijheid
Dag 17 afstand: van: naar:
Maandag 30 juli 2018 69,7 km Ormoy-la-Rivière Chartres

Chartres is bevrijd op: 18 augustus 1944

Twintig tinten geel

Als we opstaan zijn ook onze buur fietsers al actief. Het verbaast ons dat we op deze route zo weinig fietsers tegenkomen. Zij zijn de eersten die we spreken die ook het Spoor van de vrijheid fietsen. De wind lijkt te zijn gaan liggen. We hopen dat dat zo blijft, maar verwachten het niet.

Fietspad

Het eerste stuk is vlak, deels over fietspad op vermoedelijk een voormalige spoorbaan. Het is lekker warmfietsen, maar ook wel een beetje saai. Daarna klimmen en dalen we door open landschap. Bij een plaatsje, waar een ambtenaar de bloemen aan de lantaarns water geeft, krijgen we te horen dat de klim nog zo’n 120 meter is en worden we aangemoedigd. Dat blijft leuk die betrokkenheid.

Strobalen en slingerende weg

Vanochtend is het nog bewolkt en als we op het plateau fietsen waait het alweer stevig, vanuit het zuidwesten. Richting Ablis fietsen we richting noordwesten, dus niet strak tegen. In Ablis halen we boodschappen voor de lunch en willen we brood bij de bakker halen. Tevergeefs zoeken we in het dorp een open bakker, maar keren na een rondje, weer terug bij de super om daar alsnog een stokbroodje te halen. Daarna fietsen we naar westzuidwest. De wind is op de open vlakte goed voelbaar. In Ymeray gaan we lunchen. Achteraf hadden we in dit plaatsje ook brood kunnen halen. Er is geen bakker, maar wel een broodautomaat met 6 plekken voor baguettes. Die wordt bijgevuld door een bakker als we weer vertrekken.

Broodautomaat

We ploeteren verder tegen de wind in. In een treintje, wat concreet betekent dat Wim vooropfietst. Dat lukt zo lang de klim niet te steil is en de snelheidsverschillen niet te groot zijn. En de omgeving van vandaag? Veel open vlakten, enkele dorpjes en twintig tinten geel. Van resten tarwe, gerst, deels omgeploegde en gedroogde akkers, bekalkte gronden en ook vele gelige bakstenen huizen. Vandaag weinig akkerbouwers aan het werk gezien.

20 tinten geel

Naarmate we dichterbij Chartres komen, worden de wegen drukker. We doorkruizen de stad gaan eerst naar de camping. Als de tent op een groot veld staat, halen we eerst boodschappen met de fiets. Daarna douchen we en doen de was.

Chartres met Kathedraal

hoogte profiel