Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2018: Spoor van de Vrijheid
Dag 20 afstand: van: naar:
Donderdag 2 augustus 2018 78,7 km Angers Châteaubriant

Châteaubriant is bevrijd op: 4 augustus 1944

Route du Wim

We fietsen het Spoor van de Vrijheid die voor een aanzienlijk deel de autoroute voie de la Liberté volgt. Die route, die met routepalen is gemarkeerd, volgt de routes van de geallieerden. De militairen hebben veelal grote, recht aan recht toe wegen gevolgd. Wel zo gemakkelijk bij zo’n grote logistieke operatie. De grote wegen van 1944 zijn nu veelal departementale wegen, met redelijk veel vrachtwagens. In de voorbereiding zagen we dat de route soms wel en soms niet de grotere wegen vermijdt. Naar ons idee nog te veel grote wegen, dus hebben we de route nog meer verlegd over landweggetjes.

Rustig landweggetje

Het aanpassen van de route doen we vaker, want de campings liggen niet altijd langs de route en soms is het noodzakelijk een stuk route in te korten om de dag afstand niet te lang te maken. Vandaag heeft Wim de route op veel plekken aangepast, vandaar een route du Wim.

Landerijen

Door de treinreis zijn we versneld in een ander landschap terechtgekomen. We zien wel wat graan, maar de akkers en soms ook de wegen zijn omringt met bomen, een coulisselandschap, zoals we die ook in Zuid Engeland hebben gezien. Niet gek, want we zijn de Greenwichlijn met de trein overgestoken en Engeland ligt hemelsbreed niet zo ver weg.

Landerijen 2

Over de knusse landweggetjes komen we door buurtschappen. Bij zo’n buurtschap staat aan de hoofdweg een schets/plattegrond, waar alle huizen/boerderijen liggen. Alle genoemd met de naam van de boerderij en geen huisnummer.

plattegrondbord

De landweggetjes wisselen de stukjes grotere wegen af vandaag. We hebben weinig zwart asfalt en de wind is soms wat tegen uit noordelijke richting.

Afdeling naar een plaatsje

Het laatste stuk naar Châteaubriant is ook over smalle wegen, dit keer de oorspronkelijke route. Aan het begin van het plaatsje ligt de camping municipal, langs het sportveld, waar we al om half drie zijn. We vinden een plekje met wat gras, aardig vlak en wat schaduw. Als de tent staat, halen we de boodschappen, een stukje verder fietsen. Eenmaal terug relaxen we bij de tent, al zoekende naar een stukje schaduw aangezien het lang warm blijft.

Koeien

hoogte profiel