Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2018: Spoor van de Vrijheid
Dag 23 afstand: van: naar:
Zondag 5 augustus 2018 0,0 km Saint-Malo Saint-Malo

Saint-Malo is bevrijd op: 16 augustus 1944

Memorial 39-45

We branden de tent uit, dus het lukt ons weer niet om uit te slapen. Eigenlijk lukt dat sowieso ook niet, want de biologische klok heeft ons ook al wakker gemaakt, ondanks de aankomst van onze Duitse buren om half twee in de nacht, waar we wakker van zijn geworden. De bakker is er om 8 uur en met een verse baguette ontbijten we bij de tent.

Borne op de camping

Om 9 uur gaan we rond de camping en op Citadel geocachen. Bij één van de caches zien we 4 dolfijnen zwemmen, een kers op de taart zo vroeg op de ochtend. Het cachen lukt goed, al wordt het bij de haven lastiger. We slenteren de winkelstraat door om het plaatsje te verkennen. Tegen 11 uur lopen we naar de camping om naar de Memorial 39-45 te gaan. Het blijkt dat we dit museum alleen maar met gids kunnen bezoeken en we zijn om 14 uur weer welkom. We dalen nogmaals af naar de haven voor de lunch.

La cité d’Aleth et le mémorial 39-45

Om half 2 gaan we weer omhoog om de rondleiding te volgen bij het museum La cité d’Aleth et le mémorial 39-45. We zijn de enige buitenlanders en moeten het doen met een beschrijving op papier in Nederlands. De bevlogenheid van de gids spat eraf, jammer dat we zijn verhaal niet helemaal (of helemaal niet) kunnen volgen. De film aan het einde van de rondleiding is ook in het Frans, maar de beelden van meereizende journalisten tijdens de oorlog spreken voor zich. Er is zwaar gevochten om Saint-Malo. De ommuurde stad uit de 18de eeuw is grotendeels vernield. Na afloop dalen we weer af naar de haven.

Borne op de camping

De ommuurde stad die weer in 18de-eeuwse stijl is hersteld is nog zeker een half uur lopen. Waarschijnlijk is het er erg druk, dus we besluiten bij het strandje een terrasje te pakken met uitzicht op de ommuurde stad. In vrijheid genieten we van een biertje en blikken al een beetje terug op onze reis die nu echt bijna zijn einde nadert. Althans zo voelt het met de zilte lucht om ons heen.

Lekker biertje