Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2018: Spoor van de Vrijheid
Dag 26 afstand: van: naar:
Woensdag 8 augustus 2018 44,7 km Balleroy Vierville-sur-Mer

Vierville-sur-Mer is bevrijd op: 6 juni 1944

D-Day

Vandaag bereiken we eindelijk de Normandische kust, maar eerst nog via het binnenland naar Bayeux via knusse landweggetjes, soms wat grotere, maar allen rustige wegen met veel hegjes. In Bayeux is het gedaan met de rust. In deze historische stad is het druk met toeristen die wellicht het zeventig meter lange wandtapijt willen zien in de Kathedraal.

Kathedraal van Bayeux

Bayeux is een van de eerste grote plaatsen die bevrijd is en daar brandt altijd het vrijheidsvuur. We zoeken er de toeristeninformatie, maar weten deze niet te vinden. We vinden wel enkele caches en gaan nu echt naar de kust via drukkere wegen. Bij Port de Bessin-Huppain worden we welkom geheten door vele vlaggen. We gaan langs de Super U en treffen daar naast etenswaren ook een folderrek aan met musea e.d. Eenmaal bij de haven genieten we even van de zee.

18% omhoog

Via een steil weggetje van 18% vervolgen we de route. Op een mooi uitzichtpunt lunchen we en bekijken we de vele folders.

Uitzicht vanaf lunchplek

We zien er een aantal interessante musea bij, maar het blijkt aan de eind van de rit, dat we ze toch voorbijgefietst zijn, net als de Amerikaanse begraafplaats. Na de lunch fietsen we over deels onverharde paden boven langs de kust. Bij een bunker kijken we even binnen vanuit de schietgaten naar de kust.

Zicht vanuit een bunker

Een raar idee, dat hier in 1944 Duitse soldaten hebben geschoten op de geallieerden. Na een tijdje dalen we af naar de kust en komen uit bij Omaha Beach waar vooral de Amerikaanse troepen landen op D-Day (6 juni 1944). De mountainbike route gaat over duinpad, die door de extreme droogte eigenlijk niet meer begaanbaar is. In het begin lijkt dit nog wel zo, maar waar we serieus moeten lopen, is teruggaan ook geen optie meer.

Mountainbike route?

Bij een duinovergang gaan we het strand op en zoeken een steviger ondergrond om naar de eerstvolgende duinovergang naar een verharde weg te komen.

Omaha Beach strand

We zijn blij als we weer op het asfalt fietsen. Via rustige wegen fietsen we naar het D-day monument en ook langs de oorspronkelijke plek van de Amerikaanse begraafplaats die verplaatst is.

Infobord Omaha Beach

Aan het einde van het strand, klimmen we weer omhoog naar een camping die boven (39meter) aan de kust ligt. Ook deze camping heeft een bord complet, maar de eigenaar gaat met zijn golfkarretje op zoek naar een plekje voor ons om 3 uur. We mogen zelfs kiezen en besluiten om bij een bunker uit de WOII onze tentje neer te zetten. Zo kan het dus ook!

Onze tent bij bunkerrestant

We gaan douchen en gaan de rest van de middag het D-Day Omaha museum bekijken, dat vlakbij de camping ligt. Het museum heeft een bonte verzameling van spullen en geeft met enkele maquettes informatie over D-Day en de historie van het plaatsje Vierville-sur-Mer weer.

Onze tent bij bunkerrestant

hoogte profiel