Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2019: De Groene Ronde van Ierland
Dag 3 afstand: van: naar:
Maandag 15 juli 2019 113,5 km Belfast Cookstown

Noord-Ierland

We zijn voor het eerst in Noord-Ierland. Een landsdeel met geschiedenis. In Belfast is het nog erg rustig als we om 6:30 van de boot afkomen. We fietsen door het havengebied. Altijd een beetje troosteloos, als er nog geen bedrijvigheid is. We fietsen langs een leegstaande bar, de Rotterdam Bar.

Voormalige Rotterdam Bar met graffitikunst

In de Rotterdam regio waren we 36 uur geleden nog. De route loopt over een fietspad langs de oevers van de Lagan. Dit is heerlijk warm fietsen, zeker na de korte nacht die we achter de rug hebben.

Langs de Lagan

Nabij Belfast komen we diverse Noord-Ieren tegen onderweg naar hun werk, op de fiets of lopend. Naarmate we verder van Belfast afkomen worden de medegebruikers van het fietspad recreatiever en wordt er meer gegroet. Waar je ook fietst in Europa, overal zie je het verschil tussen stad en platteland qua groetcultuur.

Poort die aan de 'Troubles' doet denken

Noord-Ierland heeft de associatie met veel en heftige conflicten. Drie dagen geleden zijn de Oranjemarsen geweest met de ‘vredes’ vuren, iets wat vaak spanningen oplevert. Daarvan zien we als resultaat een grote zwartgeblakerde cirkel op een veldje.

Kerktoren met 4 Britse vlaggen

Ook zien we veel Britse vlaggen en een enkele Ierse vlag van iemand die zijn hart in Ierland heeft liggen.

Een enkele Ierse vlag in Noord-Ierland

Met de Brexit perikelen kunnen de tegenstellingen weer oplaaien, maar wij merken er niets van. We worden veel gegroet en de sfeer is gemoedelijk. De route van vandaag is pittig. Na de 25 km vlak fietspad, maken we direct kennis met de Ierse klimmetjes. Dit zijn korte, maar steile klimmetjes en die voelen zwaar. Enerzijds omdat we nog nauwelijks geklommen hebben in de voorbereidingen en anderzijds vandaag een lange dag hebben ingepland, omdat we graag willen kamperen na twee nachten een hut.

Uitzicht op Lough Neagh

Tegen 6 uur zijn we op de camping. Het is een soort SBB camping, zonder beheerder, maar met veel regeltjes over vooraf reserveren en aanmeldtijdstippen voor half vijf e.d.. We geloven het wel en zetten de tent op. Als de beheerder langskomt regelen we het dan alsnog. We douchen en genieten van de relatief warme avond.


hoogte profiel