Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2019: De Groene Ronde van Ierland
Dag 10 afstand: van: naar:
Maandag 22 juli 2019 68,5 km Ballina Westport

Harde wind

Uitgerust worden we wakker. We hadden de planning om direct om half acht te ontbijten, maar dat redden we niet. Niet erg, want de groep Duitsers (48 in totaal) zijn wel om stipt half acht begonnen. Zowel voor de bediening als de zelfbediening is zo’n grote groep een uitdaging. We ontbijten heerlijk met fresh cooked eggs en bacon. Kwart voor 9 vertrekken we. We halen de fietsen uit het stookhok, alles is droog geworden en vandaag zou het ook droog moeten blijven. Wel veel wind, heel veel wind. We hebben een beeld van wat een harde wind is, maar de zuidwestenwind vanaf de oceaan overtreft ons inlevingsvermogen. We ploeteren in dezelfde richting, niet snel dus.

Glooiende weg

Maar gelukkig valt het klimwerk mee. Al zit je bij de Ierse klimmetjes (korte, maar steile klimmetjes) met deze wind snel wel in de eerste versnelling. We fietsen vandaag om de Nephin heen, een hoge berg die vandaag niet zijn topje laat zien. De Nephin is de hoogste berg van County Mayo met 806 meter.

Nephin met top in de wolken

Bij Keenagh Church gaan we alsnog klimmen het Nephin natuurgebied in. Wederom een mooie klim. In het begin zien we nog wat boerderijtjes, maar al snel zien we alleen natuur. In de natuurgebieden wordt nog turf gestoken. Het hoogveen zelf is erg nat.

Turf torentjes

We passeren diverse stroompjes en tijdens de klim vergezelt een stroompje ons in tegengestelde richting. Hoe steiler de weg, hoe harder het water in stroompje naar beneden valt en hoe meer gekletter. Als we boven zijn, zoeken we een lunchplekje. Dit keer een slagboom bij een naaldbos. Zo kunnen we als de miezerbui onze kant opkomt nog schuilen, maar gelukkig is dat niet nodig. Tijdens de lunch zien we een herder aan het werk, feitelijk alleen zijn hond, op de tegenoverliggende helling. De hond rent de bergrug op om alle schapen bijeen te drijven. Tijdens de afdaling zien we bij een uitzichtplek een (bezet) bankje.

Het gaat weer omhoog na Lough Feeagh

Als we het nationaal park uitfietsen is er zelfs nog een picknickbank. Voor Ierse begrippen erg bijzonder. Als we eenmaal beneden zijn, schijnt de zon weer.

Lough Feeagh

We fietsen langs het langgerekte Feeagh meer. Ook hier waait het hard. We zien flinke golven en rechte lijnen van schuimkoppen in het water.

Newport

Het laatste stuk van vandaag fietsen we vanaf Newport over een Greenway (op een losliggend fietspad) langs N59 naar Westport. Die weg wordt verbouwd en we mogen van de wegwerkers als eerste over een nieuw stuk wegdek. Als we weer op het fietspad zitten, zien we herinneringen aan de tijd dat het nog een spoorlijntje was.

Collage Greenway Westport

Helaas eindigt het fietspad niet op dezelfde manier als het spoor dat vroeger deed, want we worden nog getrakteerd op een pittige klim rond Westport. Nadat we boodschappen hebben gedaan, zoeken we een binnendoor pad naar de camping. Die vinden we helaas niet en fietsen alsnog over de hoofdweg met een heuvel naar de grote camping. Daar worden we niet echt vriendelijk ontvangen en betalen we €30,-(*1) voor een klein tentje met twee personen. We zetten onze tentje op het achterste veld bij twee bomen boom voor de fietsen en de waslijn. Als de tent is ingericht, komt er achter ons nog een Nederlandse groep van NoSun te staan, dus het rustige plekje was niet meer zo rustig.

*1 We hebben geklaagd en hebben na de vakantie €5,- teruggekregen, maar dan nog steeds is de camping erg prijzig. Hiker tarief = €12,50 pppn.

County Mayo valg

hoogte profiel