Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2019: De Groene Ronde van Ierland
Dag 18 afstand: van: naar:
Dinsdag 30 juli 2019 87,6 km Tarbert Fossa

Koeien en weerzien

Half 9 vertrekken we vanaf de vriendelijke B&B in Tarbert. Het is droog. We horen van de gastheer en vrouw dat het in Cork en omstreken de vorige dag uren aaneengesloten had geregend met overstromingen tot gevolg. Wat een mazzel hebben we dan gehad, met de droge en zomerse dag gisteren. Vandaag is het zonnig met kans op enkele showers ((stort)buien), aldus de gastvrouw en daarna volgen enkele droge dagen.

Huisje onderweg

We verkennen Kerry vandaag en komen langs enkele droog liggende baaien, ’t is duidelijk eb. Ook zien we voor het eerst veel melkveehouderijen. Voorheen zagen we veel weilandjes met vleeskoeien. De vleeskoeien zijn veelal effen van kleur: zwart, bruin en beige. Bij vleeskoeien, die vaak niet dicht bij de boerderij staan, zie je de hele familie in de wei staan: de koeien, de stier en de kalfjes in verschillende leeftijden. Vandaag zien we juist veel melkkoeien, grote kuddes met zwart-wit of rood-wit gevlekte tekeningen. Veelal van het ras Holstein bonte koeien, meer info over koeienrassen. Wim maakt graag contact met de koeien door met ze te gaan loeien. Wisselende reacties levert dat op. Van een nieuwsgierige blik, loeien, voorzichtig komen aanlopen of wegrennen (in de ochtend vandaag) of enthousiast naar Wim toe rennen (o.a. in de middag). Heel nieuwsgierig zijn ze, maar aanraken of wat gras aannemen is toch te eng.

Nieuwschierige koeien

De route is wisselend vandaag. In het begin veel vlak met enkele hobbels. We zien onderweg nog een ronde toren bij Rattoo uit de tiende eeuw.

Rattoo Round tower

We lunchen in Ardfert bij de restanten van het klooster dat door Francis of Assisi is opgericht.

Ardfert monestry

In de middag volgen nog enkele klimmen en afdalingen. Het is warm vandaag, zeker met het klimwerk. We halen de meeste boodschappen in Tralee, dat is nog een kleine 30 km voor de geplande camping. We besluiten om de zware boodschappen (het drinken) later in te slaan bij enkele buurtsupers die volgens het boekje zouden moeten bestaan. In Ballyfinanne vinden we geen buurtsuper, we hopen dat Firies wel wat heeft. Daarvoor fietsen we een stukje van de route af. Gelukkig is daar wel een supertje. We slagen er niet helemaal, maar we hebben in ieder geval wijn bij het eten. We hopen op de camping dat ze er nog frisdrank zonder suiker verkopen.

vlakkere weg

We klimmen vervolgens nog tweemaal. Bij de camping helaas geen verkoop. Wim gaat bij de camping verderop nog kijken of ze er wat frisdrank verkopen. Dat lukt met enkele gekoelde blikjes. Joke heeft ondertussen wat handwas gedaan en we genieten van het mooie weer en de koele drankjes. Op de camping is het ook weerzien met enkele campinggasten. Naast ons staat de No-Sun groep die ook in Westport vlak bij ons stond. Schuin tegenover ons blijkt een Nederlands gezin te staan, die we ook bij Galway op het drukke veld zagen. Later op de avond zien we dat we de achterburen, een jong Nederlands stel die we ook al eerder hadden ontmoet, namelijk op het campingveldje bij de hostel in Doolin. We zijn benieuwd of we ze nog een keer zullen treffen.

uitzicht onderweg

hoogte profiel