Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2020: Rondje Noord-Nederland
Dag 4 afstand: van: naar:
Vrijdag 31 juli 2020 70,5 km Bruinehaar Punthorst

Gastvrij Twente op een tropische dag

Op het trekkersveldje is er snel leven als we opstaan. We delen een picknickbank, terwijl de tent nadroogt in de zon. Het is al merkbaar warm. Rond kwart voor negen zijn we al op pad. De route leidt ons via bijzondere stukjes boerenerven en landerijen. De eigenaren zijn zo gastvrij dat ze een fietspad over hun terrein toestaan. De boeren zijn druk aan het harken, want het gras moet vandaag worden gekuild. Ook zien we veel was hangen. We hadden verwacht dat we morgen ook een droge en een warme dag zouden hebben, maar deze waarnemingen doen anders vermoeden. Vanavond op de camping maar een het weerbericht checken. Vandaag is het in ieder geval warm, al snel boven de 28 graden, maar het loopt nog op tot 33 graden.

Stroomkanaal

We fietsen een stuk langs het Stroomkanaal en het naast gelegen Katerjanspad. Katerjans was de bijnaam van een zonderling die het ruim 900 hectare veenschap beheerde alsof het zijn terrein was. Deze bijzondere man is dus een cachetrailtje waard en er liggen een aantal caches langs het pad op creatieve plekken. De laatste cache van deze serie ligt op het terrein van recreatieondernemer De Kleine Hoeve. De eigenaar ziet ons en ziet dat we ervaren cachers zijn. Als beloning loggen we niet alleen de cache, maar krijgen we ook komkommer mee die hij uit zijn kas heeft gehaald. Daar zeggen we geen nee tegen, zeker niet op zo’n warme dag. We fietsen gedurende dag nog langs meer kanalen, bevaarbaar en onbevaarbaar.

Groene energie ?

Bij de biologische boerderij De Meulenhorst nabij een bos vinden we weer een cache. In de boerderijwinkel verkopen ze ijs, maar ook eigen gemaakte karnemelk. Daar kopen we elk een bekertje van en dat is genieten. We fietsen verder. Er ligt een smal schelpenpaadje naast een onverharde weg. Wij besluiten maar op de zandweg te blijven om andere fietsers de ruimte te geven. We fietsen als we het bos uit zijn verder over landwegen. We zien veel toeristen op de fiets onderweg.

Lunchplek

Het vinden van een lunchplekje valt niet mee, maar de cache ‘barg Willem’ biedt ons een mooie lunchplek, een hooischuur met strobalenmuren aan twee zijden en een rieten dak. We zijn vlakbij Lemele en de Lemelerberg, die we speciaal in dit ommetje hadden gezet om nog beetje te trainen. Het is er erg druk, maar de klim is niet lang, maar wel voelbaar. Met bagage ga je wat minder snel en worden we ingehaald door fietsers zonder. Na de lekkere afdaling fietsen we veel over landwegen met gelukkig bomen erlangs voor wat schaduw. De boeren rijden af en aan om het gras binnen te halen en het mais is op sommige plekken al aardig hoog.

Overijsselse Vecht

In Nieuwleusen halen we de boodschappen voor de avond en het ontbijt. Via Boswachterij Staphorst fietsen we naar Staatsbosbeheercamping ‘Dassenburcht’ waar we een plekje hebben gereserveerd. In ons privé nisje proberen we na het douchen af te koelen, maar het blijft lang warm in de avond.


hoogte profiel