Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2020: Rondje Noord-Nederland
Dag 9 afstand: van: naar:
Woensdag 5 augustus 2020 54,7 km Schildwolde Assen

Tegen de wind naar huis

Als we wakker worden, horen we de bomen suizen. Dat klinkt niet goed of zou het hier altijd waaien met het Schildmeer in de buurt? We staan op, de tent is droog dankzij de wind. Dat scheelt zeker een kwartier tijd. De vlag die gisteren bij aankomst slaphing, staat nu strak. We schatten 3 Bft in zuidwesten, de richting die we op gaan. Het Gronings landschap is open en dat helpt qua wind niet mee.

't Roegwold

We doorkruizen weer ‘t Roegwold en fietsen weer langs het Dannemeer.

Dannemeer 1

We besteden er nu iets meer tijd aan en maken enkele foto’s en zoeken een cache.

Dannemeer 2

Bij Schaaphok verlaten we het Slochterdiep en steken we de weilanden, akkers en een enkel klein bosje door via betonfietspaden naar Harkstede voor een tweede familiebezoek deze vakantie. Nu een koffiestop om half 10. Het wordt erg gewaardeerd dat we langskomen en krijgen dan ook en grote Deense Krakeling bij de koffie. Zo hebben we genoeg energie voor het vervolg. We gaan weer via de landerijen naar Scharmer en Westerbroek. Met vele jeugdherinneringen komen we aan bij Waterhuizen. De brug is gesloten voor auto’s in verband met onderhoud, maar voor fietsers blijft het onduidelijk. We zien de brug open staan, maar als we dichterbij komen, zien we andere fietsers ook wachten. De brug gaat gelukkig weer dicht en we kunnen de Westerbroekstermadepolder in fietsen, een moerasgebied dat als wateropvang dient van de Hunze. Vlak voor Meerwijck, een recreatiegebied aan het Zuidlaardermeer, lunchen we op een bankje in de zon. We merken dat die veel kracht heeft en vinden het dan ook niet erg om weer verder te fietsen. Het strandje bij het Zuidlaardermeer ligt vol met mensen. Wellicht lijkt het vol, doordat mensen op 1,5 meter afstand van elkaar liggen/zitten. Het handbediende pontje blijkt uit de vaart te zijn genomen vanwege corona. Dat hadden we gemist, ondanks dat we bij het maken van de route dit wel gecheckt hadden bij de voetveren.

Knooppuntebord voor aangepaste route

We fietsen terug naar een knooppuntenbord en vragen de GPS om een andere route naar huis te berekenen. Zo fietsen we toch nog een stuk langs een doorgaande weg met vrij liggend fietspad naar Zuidlaren. Dit fietspad is niet druk, dus wellicht een voordeel ten opzichte van de geplande route. Na Zuidlaren bij de zandafgraving pakken we onze route weer op.

Door het Drentse Aa gebied

Gelukkig is dit deel van de route door het Drentse Aa gebied niet heel druk en kunnen we slingerend en met veel schaduw over fietspaden richting Assen. Bij de Taarlose brug zien we de SVR-camping vrij vol staan. Even overwegen we nog een extra nachtje te gaan kamperen, maar we besluiten toch maar de laatste kilometers naar huis te fietsen.

Het Kleuvenveld

We komen nog langs het natuurgebiedje Kleuvenveld. De bloemen geven een mooi pallet aan kleuren. Ook dicht bij huis is al veel natuur te zien. Via de hoge brug fietsen we Marsdijk in met 600 km op de vakantieteller. Nu nog de laatste 100 meters naar huis.


hoogte profiel