Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2021: Hanzefietsroute + Deutsch-Deutscher Radweg
Dag 1 afstand: van: naar:
Zaterdag 7 augustus 2021 70,8 km Rolde Walchum

Rustig infietsen

We beginnen deze vakantie redelijk ongetraind met de Hanzestedenroute, op een kilometer van ons huis komen we al op de “aanrijroute” vanuit Assen naar Gasselte. Door onze gemeente Aa en Hunze fietsen we via de Saksenroute (LF 14) naar Gasselte waar we na zo’n 15 km op de hoofdroute komen. We fietsen verder naar Stadskanaal, langs bruine kanalen in het veengebied. Via diverse betonpaden doorkruizen we Zuidoost-Groningen.

Betonpad

Dit gebied is verrassend mooi door de diverse gewassen (mais, graan, aardappels, hennep en ook her en der een gemaaid grasveld) op het land, afgewisseld met stoken bos en het is ook wat lichtglooiend, iets wat je hier niet verwacht.

Natuur

Al zigzaggend komen we aan in het vestigingsstadje Bourtange. Een plek waar veel toeristen samenkomen. Al slingerend tussen de wandelaars door bereiken we de vesting, nemen een paar foto’s en verlaten snel de drukte weer.

Bourtanger molen achter vestingswal

Voor we het doorhebben zijn we de grens met Duitsland over. Geen grenscontroles dan wel Coronacontroles zoals verwacht. We hebben netjes onze reis aangemeld, zoals dat moet volgens de geldende coronaregels, maar dus geen beambte die de papieren wil controleren. We fietsen door het Emsland, al is de Ems nog niet te zien. Via rustige wegen fietsen we naar de rivier toe. Rond 15 uur zijn we aan een pauze toe. In een hut langs de Ems rusten we uit. In de hut voedt een zwaluwpaar hun jongen in het achterste en enige nog bewoonde nest.

Zwaluwtjes

Tijdens onze pauze komen al veel fietsers langs. De Ems radweg trekt veel e-bikende fietsers aan, veelal in groepen. Ook zien we enkele vrachtschepen op de brede Ems, waarvan ééntje keert.
Een beetje uitgerust fietsen we verder richting het zuiden. Dat is best pittig met een stevige zuidwestenwind. We staan echter al snel weer stil, want de fietscomputer van Wim houdt het voor gezien. Nabij Walchum verlaten we de Ems even voor een bakker en een supermarkt. Met volle tassen fietsen we weer terug naar de Ems en doorkruizen een vakantiepark. Wij vinden we ook een stacaravanpark die trekkersplekken heeft. Ook voor ruiters en we mogen op het veldje voor de ruiters bij de rivier staan. Met uitzicht op een paar paarden en de Ems zetten we voor de eerste keer deze vakantie onze tent op. Tussen de bomen spannen we een waslijntje. Op het bankje met uitzicht op de paarden en de Ems kijken we terug op een lekker gefietste eerste dag, ondanks de pittige stukjes. Het is even wennen de hele dag buiten, maar we zijn blij met de droge dag, iets wat we niet verwacht hadden.

Op de camping

hoogte profiel