Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2021: Hanzefietsroute + Deutsch-Deutscher Radweg
Dag 5 afstand: van: naar:
Woensdag 11 augustus 2021 87,8 km Heinbockel Wakendorf II

Boot, dijken en zon

Deze ochtend staan we op tijd op, om half 7 zijn we wakker en pakken de boel in. Het is droog, maar er is veel condens in de tent en het gras is erg nat. We willen de boot van 10 uur bij Gründeich halen om de Elbe over te steken. We streven naar vertrek om 8 uur, maar het wordt 10 minuten later. We hebben 27 kilometer af te leggen voor 10 uur. Dat moet te doen zijn, zolang we niet te veel geocachen en er niet te veel onverhard in zit. Met een redelijk snel tempo fietsen we naar Stade, een Hanzestad. We worden geconfronteerd met een omleiding en hopen dat deze niet te veel extra kilometers oplevert. We worden over de markt geleid en halen daar direct brood voor de lunch bij een kraam.

Hanzestedenplakkaat Afstand naar Zwolle

Een groot plakkaat met een waaier met alle richtingen van de Hanzesteden ligt op de markt en we zien dat Zwolle op zo’n 255 kilometer afstand ligt. Na een korte blik op de markt en de gebouwen eromheen fietsen we door, de gracht over en dan op zoek naar de Elbe. Over de dijk fietsen we richting de boot.

schapen op de dijk

Ook hier, net als in Nederland schapen op de dijk, maar hier is redelijk veel van het fietspad vrij van schapenpoep. We fietsen stevig door en zijn om 9:50 bij de boot, waar al een lange rij met fietsers staat. Met mondkapje op, gaan we aan boord, waar de fietsen tegen elkaar worden gezet.

aangekomen bij de boot

De overtocht duurt 25 minuten en op het dek eten we een koekje en komen even op adem. Eenmaal weer aan wal horen we een welkomstmuziekje en vinden we een webcam cache. Vervolgens fietsen we tegen de wind naar het Noordwesten langs de andere zijde van de Elbe. Als we de dijk verlaten, fietsen we over smalle landwegen. We worden geconfronteerd met wegwerkzaamheden, maar besluiten er wel even te gaan kijken. Bij het hek verkennen we alternatieven, maar gelukkig ziet een wegwerker ons staan en toetert naar ons. We mogen erlangs, maar wel alleen linksaf. Dat willen we ook en alleen de asfaltlaag is eraf, dus we kunnen er nog goed langs. Bij Moorrage fietsen we langs een bosje tussen twee woonwijken met een bankje. We besluiten er te lunchen met uitzicht op een natuurgebied. Veel fietsers passeren ons. In het natuurgebied voor ons graast een ree die ons niet door heeft.

ree tijdens de lunch

Als we verder fietsen zien we snel een super, waar we nog wat drinkyoghurt halen op deze warme dag. Dit is een groot verschil met voorgaande dagen. Het is zo’n 25 graden en met redelijk veel zon. De middag vliegt voorbij. We fietsen door landelijk, autoluw gebied met veel smalle (beton)paden.

fietsen op een smal pad

We zien veel mais, maar veel minder (zonne-)bloemenstroken langs het mais. Wellicht is er hier een ander landbouwbeleid, want we zitten in een andere deelstaat. In Ulzburg/Henstedt halen we de boodschappen en het laatste stuk fietsen we over een voormalig spoorbaan naar Wakendorf II, waar we voor de camping nog een stukje moeten klimmen. De boer/campingeigenaar reageert enthousiast op onze plannen de Deutsch-Deutscher radweg te fietsen. Dat wil hij ook nog een keer doen, maar dat is wel meer klimmen.

uitzicht vanaf de camping

We genieten van de mooie zonnige campingplek met picknickbank, waar alles goed kan drogen. Vanaf de camping is nog mooi uitzicht op het dal met grote ligstoelen. We blijven niet de enige fietsers, want als de tent staat komen nog Nederlandse en Zwitsers fietsers naast ons staan.

op de camping

hoogte profiel