Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2021: Hanzefietsroute + Deutsch-Deutscher Radweg
Dag 10 afstand: van: naar:
Maandag 16 augustus 2021 67,5 km Dömitz Arendsee

Elbe deel 2

Als we wakker worden, zijn er al meerdere fietsers en kanoërs in actie. Al snel ruimt iedereen zijn spullen op en gaat ontbijten. Er dreigt regen, dus de tent gaat eerst plat. Er is een overdekte picknickbank waar we ontbijten, wederom met de kanoërs waar we gisteren ook de tafel op het terras mee deelden. Het ontbijten duurt wat langer, want we moeten nog water koken. Om 9 uur stappen we op de fiets, eerst naar de nabijgelegen Penny. Daar treffen we ook de fietsende vader en zoon die daar het ontbijt halen. Met de kaas in de tas fietsen we weer richting de Elbe.

Brug over de Elbe bij Dömitz

Al snel steken we deze over met een brug, waar enkele caches op liggen. We krijgen snel te maken met omleidingen in verband met filmopnames bij een historische (halve) spoorbrug. We krijgen van de organisatie en de verkeersregelaars geen tips hoe om te fietsen, dus we moeten dit zelf maar uitzoeken. Gelukkig hebben we een GPS, waar we een alternatief op vinden. Eigenlijk raar dat bij de vergunningverlening geen omleidingsroute als eis is gesteld, want we zijn niet de enigen die zoekende zijn.

Koeien

We komen uiteindelijk weer bij de Elbe uit en net als gisteren is het op de dijkfietsen of op een weg ernaast. Bij Hohbeck zien we diverse posters van voor en tegenstanders van een brug, blijkbaar zijn er plannen om de pont die wij nemen te vervangen door een brug.

Natuurgebied

Aan de oostzijde fietsen we door een gebied dat onderdeel is van het Grüneband natuurgebied.

Op het pontje naar Schnackeburg

We steken uiteindelijk de Elbe weer over met een pont naar Schnackenburg. Daar lunchen we op het pleintje onder een grote boom. Aan het plein zit ook een Grenzlandmuseum, dat we alleen buitenom bezichtigen.

Grenzlandmuseum Schnackeburg

We fietsen snel verder, want de lucht blijft dreigend en uiteindelijk wordt de dreiging ook echt regen. Het laatste uur fietsen we dan ook door de regen naar Arendsee. Dat lijkt erg toeristisch, maar wellicht vanwege het weer ziet het er erg troosteloos uit. Met de boodschappen in de tas, fietsen we naar de ‘Im Grünen Elsebusch’ camping, waar we vriendelijk onthaald worden door de nieuwe eigenaresse. Met wat miezerregen zetten we de tent op, om daarna op te warmen met douchen. Voordat we naar de douche lopen, krijgen we van andere Nederlandse fietsers (Wim en Linda) cappuccino aangeboden onder de luifel van het oude, afgesloten sanitair gebouw midden op het campingterrein. Als we gedoucht hebben regent het nog steeds. We kijken dan ook uit naar de cappuccino onder het afdakje. We wisselen ervaringen uit. Zij hebben een sabbatical tot 1 november en fietsen de Eurovelo 13 maar zijn van plan nog verder te fietsen. Het wordt ondanks de regen een gezellige avond.

Eten maken met Wim en Linda
© Linda Smit

hoogte profiel