Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2021: Hanzefietsroute + Deutsch-Deutscher Radweg
Dag 11 afstand: van: naar:
Dinsdag 17 augustus 2021 88,2 km Arendsee Kunrau

Wind tegen

We zijn vroeg weg, wederom dreiging van neerslag, dus de tent wordt snel leeggehaald en opgeruimd. We nemen afscheid van Wim en Linda en gaan rechtsaf een eigen route fietsen. We kwamen met de planning niet goed uit en vonden op de kaart de ‘Altmarkrundkursroute’ die een stuk korter is naar Diesdorf waar wij de route weer oppakken.

Kerkje onderweg

Met als beloning mooie landwegen, paden langs riviertjes en enkele mooie historische plaatsjes. Helaas is de route wel strak westwaarts en de wind komt stevig uit het zuidwesten, dus op de open stukken is het flink ploeteren.

Poort in Salzwedel

In Salzwedel halen we brood en trakteren onszelf op een lekkere koffie met gebak binnen in de bakkerij. Het weer blijft twijfelachtig qua regenkleding aan/uit.

Brug over de Elbe bij Dömitz

De paden zijn deels verhard en deels door bossen, waar het gelukkig wat minder hard waait. Ook zien we enkele schuilhutten, waar we dankbaar gebruik van maken tijdens de lunch.

Schuilhut

Aan de rand van het bos is de harde wind goed zichtbaar. Op het fietspad liggen vele takken en ook ligt er een omgewaaide boom. In de middag wordt de route meer glooiend en het landschap is meer open. De windmolens doen goede zaken vandaag. In Brome doen we de boodschappen voor het avondeten.

Glooiender

Het laatste stuk van de route komen we langs een tweelingdorp Böckwitz/Zicherie, dat tijdens de koude oorlog was opgedeeld door prikkeldraad en later een muur. Als we bij de Kreativhof aankomen om te overnachten in de tuin vertelt onze gastdame Nati dat ze naast de muur aan de oostzijde, in Böckwitz, is opgegroeid. Klein Berlijn werd het tweelingdorp ook wel genoemd. Het was niet leuk, zegt ze eufemistisch. Daar kunnen we ons wel iets van voorstellen, maar eigenlijk ook niet. We waren 11 en 13 jaar oud toen de muur viel en het besef van de impact van de koude oorlog / de bezetting voor de Oost-Duitsers hebben we in Nederland niet echt meegekregen.

Collage verschillende stijlen muur

hoogte profiel