Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2021: Hanzefietsroute + Deutsch-Deutscher Radweg
Dag 20 afstand: van: naar:
Donderdag 26 augustus 2021 74,2 km Irmelshausen Bockstadt

Verdwenen dorpen en het Rodachdal

We zitten in een heuvelachtig landschap, waardoor we lekker fietsen met kleine klimmetjes en dalingen, veelal aaneengesloten.

Glooiend landschap

We komen door enkele liefelijke dorpjes, maar zonder een bakker of super. We maken daarom een uitstapje naar Bad Königshofen. Via een creatieve route fietsen we het plaatsje weer uit. Waarna we via een makkelijke route qua klimmen weer terugkomen op de route. We komen langs de bron van de Fränkische Saale, waar we cachen.

Bron Fränkische Saale

Met de grensroute gaan we uiteindelijk wel klimmen, door een bos omhoog. Op het topje een wachttoren die uitzicht heeft over Bayern, waar we ons nu al in bevinden. We dalen weer een stukje af via landwegen en kijken ondertussen uit naar een lunchplek. We hebben al 50 km op de teller staan, dus we gaan soepel vandaag.

Landschap

We vinden uiteindelijk een plekje bij een inham van een weiland op een heuvel. Als we nog wat verder waren gegaan, hadden we een bankje gehad bij een verdwenen dorp. Daarvan zien we in de middag meerdere. We fietsen binnen de 5 kilometer van de grens (nu veelal de Grüne Band zone) en dat gebied is door de bezetter verklaard tot een veiligheidszone. Alle woningen van veelal de kleinere plaatsen werden met de grond gelijkgemaakt. De bewoners van die boerderijen, vaak al meerdere generaties familiebezit moesten verhuizen. Ze kregen wel andere woonruimte (in een appartementencomplex) aangeboden, maar of dat gelijkwaardig was valt natuurlijk te betwijfelen.

Bilmuthausen

We fietsen verder door het Rodachdal, een mooi dal, waar je het beekje in het landschap ziet kronkelen door de bomen en struiken langs het beekje. Ons pad kronkelt mee. We blijven de Rodach volgen als de route afbuigt, vanwege de super en de afstand naar de camping. In Bad Rodach gaan we naar de REWE, waar we even zoeken naar alle boodschappen. Het drinken halen we uiteindelijk in de naastgelegen Getränkemarkt. Het plaatsje heeft een mooi historisch centrum, waar we met plezier doorheen fietsen.

Bad Rodach

Via grind- en landwegen zoeken we een route naar de camping. We fietsen door een bos heen en als we die uitfietsen zien we donkere luchten voor ons en een regenhoos. Dat belooft niet veel goeds voor het laatste stuk. De weg klimt gestaag en dat voelen we.

Landweg

We kruizen de route die over de asfaltweg gaat, maar wij gaan verder richting de camping die in Thüringen ligt. De buien halen ons echter in, dus we schuilen eerst onder dikke bomen. We doen onze regenkleding aan, want droog lijkt het niet te worden. Tegen 16:40 zijn we bij de kleine camping. Daar moeten we op de beheerder wachten. De camping heeft schoon en net sanitair en bij de keuken een grote luifel met twee picknickbanken eronder. Daar zetten we onze tent vlakbij op advies van de beheerder. We zijn erg blij met de luifel, want het blijft de hele avond regenen.

Op de camping

hoogte profiel