Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2022: Jutland fietsroute + Oostzee route
Dag 1 afstand: van: naar:
Zaterdag 30 juli 2022 6,0 km Rolde Assen station
Zaterdag 30 juli 2022 81,0 km Assen station Weener station
Zaterdag 30 juli 2022 13,7 km Weener station Leer station
Zaterdag 30 juli 2022 394,6 km Leer station Flensburg station
Zaterdag 30 juli 2022 3,9 km Flensburg station Jarplund

Volle treinen door 9 euro kaartje

Vandaag leggen we zes dagen af in één. We hebben de oorspronkelijke route (die we voor 2020 hadden ingepland) ingekort, omdat we kortere dagen willen gaan fietsen. En in Noord-Duitsland hebben we de afgelopen jaren regelmatig gefietst. Dus leggen we de eerste dag per train af en fietsen we alleen naar het station in Assen, naar de camping vanaf station Flensburg en uiteraard het traject Weener - Leer, vanwege de al jaren kapotte spoorbrug over de Eems.
Door de klimaatdeal van die Grünen kan er in de maanden juni, juli en augustus voor €9,- per maand met de regionale treinen worden gereisd. Geen geld dus en zoals te verwachten hele volle treinen en perrons.

In de NS trein richting Groningen

Als we met de fiets aankomen in Leer, zien we het effect met eigen ogen: groepen vrijgezellenfeesten, veel families, al dan niet met kinderwagens en nog vele andere reizigers. Ze hebben daarom zelf besloten geen fietswagon meer mee te nemen en officieel mogen die ook niet mee. Maar wij hadden onze ticket al ruim van tevoren gekocht (voor wat meer dan €9,-) en volgens de planner kon het wel. We besluiten onze plek op te eisen en we zijn niet de enige fietsers. Uiteraard geen plek om te zitten, maar staan als sardientjes in een blik. We komen bijna op tijd aan in Bremen, waar we op de vertraagde ICE kunnen halen. Daar hebben we gereserveerde plekken voor onszelf en de fietsen, dus kunnen nadat we de fietsen met moeite met nog vier andere fietsers hebben opgehangen, eindelijk zitten. Om ons heen zitten diverse Aziaten en in combinatie met een artikel uit de krant over fietsen in China, wanen we ons al bijna in Azië. Met flinke vertraging komen we aan in Hamburg. Daar halen we onze geplande aansluitende regionale trein niet, want die is al vertrokken. We vinden dat we een ijsje hebben verdiend. Terwijl we ervan genieten, horen we dat de volgende trein van een ander perron vertrekt. Dus helaas moeten we ook nog met de liften, waar we aansluiten in een lange rij. Ook de trein naar Flensburg stroomt vol, overvol. Wij zitten op klapstoeltjes naast onze fietsen. Vlak bij ons staan drie Spaanse jonge meiden en tijdens het wegdommelen, waan ik me al in Spaanse sferen, maar als ik weer wakker word blijkt het helaas nog steeds een volle trein te zijn. Wij zijn blij als we na deze lange rit in Flensburg eruit mogen en ons mondkapje af mogen doen. Nog een kleine vier kilometer naar de camping, die gelukkig naast een supermarkt ligt. We vinden een plekje voor onze tent op een redelijk vol tenten/trekkersveld, waar we proosten op ‘het overleven’ van de treinreis en behalen van de startlocatie van onze fietstocht.

Op de camping in Jarplund

De volledige trein/reis route van vandaag:
Rolde - Assen : fietsen
Assen - Groningen (Europapark) : 8118 (8:41-8:58)
Groningen (Europapark) - Weener : 20118 (9:20-10:10)
Weener - Leer : fietsen
Leer - Bremen Hbf : RE1 (11:41- 13:05 13:10 een beetje vertraging)
Bremen Hbf - Hamburg Hbf : ICE614 (13:18-14:14 13:35-14:45 behoorlijk wat vertraging)
Hamburg Hbf - Flensburg : RE7 (14:43-16:40 15:43-17:42 een uur later dus)
Flensburg - Jarplund : fietsen