Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2022: Jutland fietsroute + Oostzee route
Dag 2 afstand: van: naar:
Zondag 31 juli 2022 62,4 km Jarplund Immervad

Acclimatiseren

Na een enigszins onrustige nacht staan we op. Er was een tor in de metalen beker in de voortent gevallen en het duurde even voordat we door hadden dat hij lawaai maakte bij onze tent en niet in een blik van de buurman. Ook kamperen is wennen. Het slaapmatje en slaapzak liggen toch anders dan je eigen bed. Niet alleen het slapen is wennen, ook het serieus fietsen met bagage.

Grenspost D-DK

Het eerste stuk door Duitsland is saai, over een fietspad langs een drukkere weg richting de grens. De grens wordt aangekondigd door Grensmarken en ook de grens zelf wordt nog bewaakt door aanwezige grenspolitie. Die controleren steekproefsgewijs de coronamaatregelen bij de automobilisten, maar wij fietsen er met een boog omheen en kunnen zo door. Al snel na de grens de eerste Deense vakantiecache en ook al snel enkele bankautomaten. We zijn niet een Euroland en pinnen onze eerste Deense Kronen briefjes, ook dat is wennen. Tenslotte is ook de taal wennen: op een paar woorden na, herkennen we niet veel.

Verhard en onverhard

Gelukkig verandert de omgeving in meer natuur, ook zijn er direct wat kleine heuveltjes en het wegdek verandert in een onverhard pad. Al vrij snel na de grensovergang komen we als we door de bossen fietsen langs een voormalig interneringskamp uit de WOII.

Kamp Frøslev

Uit dit kamp zijn net als in Westerbork, vele mensen doorgevoerd naar de concentratiekampen. Er zijn nog veel barakken en wachttorens in goede staat, we staan even stil bij de verschrikkelijkheden van toen en realiseren dat verdraagzaamheid altijd alertheid vraagt. Buiten het kamp zijn er alweer caches waardoor we onze zinnen weer kunnen verzetten naar het heden.

Creatief/kunst

Door de vele caches gaat het fietsen niet snel, maar de vermoeidheid van alle veranderingen is wel te merken. Gelukkig hebben we de dagen wat ingekort en komen we tegen 4 uur aan bij een tentplaats bij een historische boerderij. We zijn de eersten en later blijkt ook de enige gasten. In de herberg (een oude schuur) douchen we en na het douchen begint het buiten te spetteren. Uiteindelijk gaat het echt regenen en duiken we de tent in. Tegen 7 uur gaan we naar de herberg, waar naast een keukentje ook stapelbedden staan. Het is er niet erg gezellig, maar we zitten tenminste droog. De verwachting dat het droog zou worden komt niet uit en het regent pijpenstelen. We zijn blij dat we binnen zitten en alles bij de hand hebben. Wat een mazzel hebben we met deze kampeerplek en de voorzieningen.

collage Immervad

hoogte profiel