Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2022: Jutland fietsroute + Oostzee route
Dag 4 afstand: van: naar:
Dinsdag 2 augustus 2022 70,2 km Bække Vrads

Jutlandroute

Na onze eerste nacht in een shelter zijn we in eerste instantie vroeg wakker, namelijk als het licht wordt om 5 uur. We dommelen wel weer in en worden uiteindelijk wakker door de wekker. Na het ontbijt en het inpakken van de tassen, halen we in het dorp brood voor de lunch. Ook als dank voor de overnachting. De shelters worden volgens ons door de lokale gemeenschap instandgehouden. Een toppunt van gastvrijheid. Zo’n netwerk voor wandelaars en fietsers zou ook wel passen in de Nederlandse cultuur van noaberschap.

muurschildering

De wind is gedraaid naar het zuidoosten en ons gunstig gezind vandaag. Afwisselend stevige grindpaden en rustige asfaltwegen door Jutland en over de Hærvejenroute.

treinwagons

De Hærvejen is een historische hoofdroute met karresporen, waar ook in oorlogstijden veel gebruik van is gemaakt. Om ons heen veel historie uit de laatste ijstijd zoals de zwerfkeien, grafheuvels en ook diverse verwijzingen naar de Vikingentijd, waar onze interesse niet echt naar uitgaat. De uitstapjes naar de Vikingsteden laten we dan ook voor wat het is. In het natuurgebied Randbøl Hede zien we meer heuvels en is het erg glooiend, waardoor we regelmatig een tandje bijschakelen. De afdaling is dan de beloning, want uitzicht, zoals in de bergen heb je hier niet.

onverharde weg

We zien onderweg weer diverse vakantiefietsers en op de wegen ook diverse buitenlandse auto’s, ook Nederlandse. Die zijn wellicht onderweg naar Jelling of Billund, bekend van Legoland.

glooiende weg

In Nørre Snede halen we boodschappen en wat extra water bij de begraafplaats, want het is niet zeker of we bij de shelter water hebben. Helaas begint het te regenen en lang denken we er niet over na en we trekken onze regenkleding aan. We besluiten het extra ommetje maar te laten voor wat het is en fietsen over een grotere weg. Als we bij de eerste mogelijke shelter aankomen, zien we dat die bezet is, dus fietsen we door. Ook een volgende shelter is niet geschikt en in het volgend dorpje (Vrads) kijken we op de kaart en telefoon voor andere naburige opties. Bij het oude stationnetje van Vrads zouden ook shelters moeten zijn, daar gaan we heen. Daar aangekomen, zien we drie shelters, waarvan nog eentje niet in gebruik is. De andere twee worden door twee gezinnen gebruikt, die hem als dagrecreatie gebruiken. Het stationnetje met horeca ligt aan het eindpunt van het stoomtreinspoortje, waar we om half 6 de laatste trein nog zien vertrekken.

treinwagons

De rust keert terug, want de gezinnen zijn met die trein meegegaan. Tegen 6 uur wordt het eindelijk droog en loopt Joke nog een rondje door het bos. We hebben de avond voor onszelf bij de shelter, want er komen geen andere fietsers of wandelaars meer bij.

shelters

hoogte profiel