Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2022: Jutland fietsroute + Oostzee route
Dag 7 afstand: van: naar:
Vrijdag 5 augustus 2022 75,6 km Silkeborg Skringstrup

Moeizame dag

Ondanks dat we uitgerust wakker worden, verloopt de dag moeizaam. Na een ontbijt met lekkere hete thee en in de zon, vertrekken we rond 9 uur met nog een volle thermoskan. De waterkokers op de Scandinavische campings zijn toch echt een voordeel, al zijn de campings wel flink aan de prijs.

kerkje

Het is koud vanochtend en het waait ook stevig. Via een mooie route door een park van Silkeborg, fietsen we pas na 10 kilometer Silkeborg echt uit. Op de gemeentegrens staat een grote supermarkt, waar we nog wat boodschappen halen. Daarna een 60km-weg en voor Deense begrippen best druk. Gelukkig verlaten we na een tijdje de drukkere weg en fietsen we verder over smallere en rustigere wegen.

rustige weg

We proberen wat te cachen, wat in het begin nog aardig lukt. Mede daardoor schiet het niet echt op met de kilometers. Om 11 uur hebben we nog maar 20 kilometer op de teller staan. Naast het cachen, zijn het heuvelige landschap en de stevige zijwind andere oorzaken van de traagheid. Het schat zoeken laten we dan ook maar even voor wat het is.

uitzicht op een watertje

Als we rond 12 uur op een bospad/grindweg fietsen, proberen we weer enkele schatten te zoeken, helaas zonder succes. Ook een lunchplek vinden is lastig. Tegen kwart voor één komen uit in een dorpje met een supermarktje, waar meerdere bankjes bij elkaar staan. We kunnen daar in de zon lunchen en zien diverse andere fietsers en wandelaars. Naast de Deense route 3 en de Eurovelo 3 zijn er ook enkele lokale routes.

geasfalteerde voormalige spoorbaan

De spoorbaan fietst lekker vlot, maar helaas wel veel zijwind. Desondanks fietsen we stevig door richting Viborg. Deze stad schampen we slechts en via rustige wegen ploeteren we verder noordwaarts.

Viborg

Het laatste stukje van de route is over de Himmerlandstien route, een voormalig spoorbaan met diverse faciliteiten, waaronder een shelterplaats met eenvoudige toiletvoorziening en stromend water. We zijn er als eersten en kiezen een shelter uit bij de vuurplaats, die uit de wind ligt. In elke shelter liggen stoffige matten, die we verplaatsen naar een andere shelter. Met een vegertje vegen we de shelter schoon en leggen onze spullen erin. Een half uur later, komt een groep jongens met een auto langs. Die besluiten een andere plek te zoeken voor hun feestje. Tegen half 7 komt er nog een fietsster langs, die de achterste shelter pakt. Regelmatig lopen nog diverse dorpsbewoners langs en wordt de picknickplaats verderop het veld nog gebuikt, maar verder is het rustig.

shelter

hoogte profiel