Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2022: Jutland fietsroute + Oostzee route
Dag 10 afstand: van: naar:
Maandag 8 augustus 2022 73,9 km Skallerup Skagen

Duingebied van Noordzee

De route volgt vandaag route 1, langs de Noordzee. We fietsen door het duingebied met soms kleine maar pittige klimmetjes. Eindelijk geen Agricultuur, maar duinen, heide en heel veel fietstoeristen.

De laatste koeien

We passeren nog 3 shelterplekken, waar vakantiefietsers hebben overnacht. Deze shelters hebben soms een muldtoilet, maar alle drie hebben geen stromend water. Dat was één van de redenen dat we gisteren niet zijn doorgefietst.

Fietsen door het bos

Na een uurtje zijn we in Hirtshals, waar we in 2013 begonnen aan onze fietsvakantie door Noorwegen.

Jachthaven van Hirtshals

Na een blik op de Noordzee en met een vers brood op zak, fietsen we door. Eerst nog door het industrieterrein bij de haven, daarna weer door het duingebied. Dit keer ook veel auto’s op de asfaltwegen en regelmatig tegemoetkomende fietsers over de grindpaden door het bos, de heide en het duingebied. De heide staat ook hier al in de bloei.

Bloeiende heide

In Tversted halen we nog wat drinken voor bij de lunch en we hopen snel een lunchplek tegen te komen. Om ons heen allemaal vakantiehuizen met privégrond, dus het duurt nog even voor we een geschikte lunchplek vinden. Uiteindelijk zien we een shelterplek met drie picknickbanken, waarvan nog één vrij is. Zo hebben we toch nog een mooie lunchplek. Twee shelters zijn bezet, eentje door Franse vrienden, de andere door gezin.

Duingebied

Na de lunch fietsen we verder en zoeken onderwijl nog diverse caches. Als we recht naar het Noorden fietsen, wordt het landschap weer open. We hebben een nieuw stuk asfalt en fietsen een stukje langs het spoor. Uiteindelijk fietsen we het laatste stuk door een groot heidegebied. Naarmate we dichter bij Skagen komen, wordt het drukker. In Skagen zelf is het heel druk, mede door een cruiseboot die is aangemeerd. Skagen is een vissersdorpje, zoals we ook herkennen qua bouwstijl, zoals op onze Waddeneilanden. Aan het einde van het dorpje staat een historisch vuurbaken, die vroeger werd gebruikt werd voor de scheepvaart.

Vuurbaken

Met de boodschappen in de tas uit het centrum is het nog 2 kilometer naar het noorden naar de camping. We belanden op een tentenveld. Nadat de tent staat, proosten we op het behalen van de noordelijkste punt van de route.


hoogte profiel