Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2022: Jutland fietsroute + Oostzee route
Dag 11 afstand: van: naar:
Dinsdag 9 augustus 2022 2,7 km Skagen Skagen

Noordkaap van Denemarken

Vandaag een “rustdag”, in dit geval een dag van weinig fietsen.

De tent

Na het uitslapen en een laatste wasje, vertrekken we naar het noordelijkste punt van Denemarken. De fietsen parkeren we bij de vuurtoren en we zien op de Oostzee diverse vrachtschepen voor anker liggen, best een gek gezicht, want zo leveren ze geen geld op.

Schepen voor anker

Wij wandelen en cachen door het heidegebied aan de Noordzeekant. Het vinden van de schatten is niet erg succesvol, maar de omgeving is erg mooi met bloeiende heide en mos en volgens de bordjes eetbare bessen, vlinders, vossen, slangen en zeehonden (op het strand). Helaas zien we die laatste niet in het echt. Gelukkig zien we wel enkele orchideeën en bij de derde cache uiteindelijk ook de schat.

Heide en mos

We lopen door naar het Noordzeestrand. Op de grens tussen de Noordzee (Skaggerak) en Oostzee (Kattegat), staat het zwart van de mensen. Vast veel cruisetoeristen, want deze boten hebben 10 of meer verdiepingen en ze worden met vele bussen naar de parkeerplaats bij de vuurtoren gebracht. En als ze willen, stappen ze dan over op de strandkar en worden ze zonder een wandeling gedropt bij het noordelijkste puntje.

Iedereen naar het uiterste puntje strand

Dat puntje slaan we maar over, maar we vergelijken de zeeën wel.

Noordzee (Skaggerak)

De Noordzee is rustig, heldergroen water (zeker als de zon schijnt). De Oostzee is veel onrustiger met veel golfjes en niet te missen veel kwallen.

Oostzee (Kattegat)

We lunchen op één van de duinen, een beetje uit de drukte. We lopen door het mulle zand naar de fietsen. Op de camping ruimen we de was op en herpakken de tassen voor zover nodig. Tegen 4 uur lopen we richting het dorpje. We halen er brood voor morgen en nog warme sokken voor Joke. Daarna belanden we op een terras en gaan we mensen kijken. Tegen 6 uur zoeken we een eetgelegenheid. In een zijstraatje richting de haven zien we Knuth’s café met een beschut terras. We hebben geluk dat er nog plekje vrij is. Met nog een tapbiertje, een lekkere burger en heerlijke friet hebben we er een fijne tijd. Na afloop lopen we terug naar de camping, waar we nog genieten van de rust en de mooie avond.