Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2022: Jutland fietsroute + Oostzee route
Dag 12 afstand: van: naar:
Woensdag 10 augustus 2022 68,2 km Skagen Understed

Warme geocachedag (Nordkap Rundt)

Als we opstaan is het nog koel, de zon probeert erbij te komen. De tent is snel plat en we ontbijten bij een natte picknickbank. We vertrekken tegen half 9, het is nog rustig in Skagen. Wel zien we al een eerste volle bus richting Grenenstrand en ook een strandkar gaat die kant al op. Er lijkt al een cruiseschip aangemeerd, maar die toeristen zijn nog niet aan wal. De route Skagen uit, is de eerste 20 kilometer dezelfde weg als twee dagen geleden, maar dan wel met uitzicht de andere kant op.

Fietsen tussen de heide

Het natuurgebied ligt er ook deze ochtend mooi bij, de heide bloeit nog steeds paars. Op het fietspad is het nog lekker rustig, waardoor we een paar mooie foto’s kunnen maken. Op de hoge duintjes zien we af en toe nog de Oostzee. Bij het kerkje, waar de route splitst, halen we nog een eindcache van een mini-multi, daarna vervolgen we de route richting Fredrikshavn. Het eerste stuk is nog over asfaltwegen, met een zijtegenwind. Op een gegeven moment fietsen we op een onverhard pad langs een natura 2000 natuurgebied. Dit pad heeft een verassing, namelijk een geocachetrail met de naam Nordkap Rundt. We staan hierdoor regelmatig stil, maar worden wel beloond met het vinden van de caches (op één na). Als we uitgecached zijn, zoeken we een picknickplek. Helaas fietsen we niet over een nationale fietsroute, de bankjes ontbreken dan ook.

Lunchplek

Uiteindelijk vinden we bij een oprit een gemaaid stukje gras, waar we neerstrijken voor de lunch. De eigenaar groet vriendelijk vanuit de auto, maar helaas komt twee keer een vrachtauto met kippenstront of iets dergelijks de oprit oprijden, met een stinkende walm achter zich aan. Als we verder fietsen zien we uiteindelijk in het volgend dorpje alsnog een picknickbank.

Graan langs de weg

In de middag is de route glooiender met enkele pittige klimmetjes. Deze vallen zwaar, misschien wel extra door de eerste echt warme dag. De temperatuur komt uit op zo’n 24 graden in de schaduw. We zien veel graanvelden die op diverse plekken worden geoogst.

Zicht op de haven van Fredrikshavn

Aan de rand van Fredrikshavn halen we de boodschappen. Tegen 4 uur zijn we bij onze shelterplek achter enkele huisjes. We sturen onze familie en vrienden een selfie met deze shelterplek als achtergrond, terwijl de combines om ons heen nog druk aan het werk zijn.

Graan oogsten

De avond verloopt rustig (geen andere kampeerders of mensen uit het dorpje die langskomen).

Shelter

hoogte profiel