Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2022: Jutland fietsroute + Oostzee route
Dag 13 afstand: van: naar:
Donderdag 11 augustus 2022 70,9 km Understed Dokkedal

Fietsen langs de Oostzee

Na een rustige nacht staan we weer op. De combines zijn alweer in de verte aan het werk. Om 10 uur gisteravond hoorden we ze ook nog in de buurt, maar gelukkig niet in het naast gelegen veldje. Onderweg zien we de akkers al gedorst, op sommige velden al pakjes, maar op andere velden staat het graan nog. Waar al gedorst is zien we soms in het midden of aan de rand van het veld nog een flinke strook graan staan. Zou dat een ecologische reden hebben?

Zicht op de Oostzee

Vandaag veel asfalt met regelmatig zicht op de Oostzee. De kilometers gaan vlot, terwijl het niet vlak is. We fietsen regelmatig stukjes omhoog, die we ook weer afdalen. Dat maakt het landschap ook wat afwisselender, want we zien voornamelijk akkers met soms combines aan het werk en weides met her en der een bomenrij.

Combines aan het werk

Als we dichtbij de Oostzee fietsen is het wel vlak.

Vlakke weg nabij de kust

Bij Aså halen we nog wat drinken voor de lunch. In dit dorp zien we diverse vakantiefietsers, maar iedere groep gaat een andere kant op. Bij Hou Havn zien we een strandje, waar we gaan lunchen op een picknickbank met uitzicht op het drukke strandje. Terwijl we genieten van onze pauze zingen de lijnen van de boten die in de haven op en neer bewegen.

Lunchplek aan het strand

Na de lunch gaat Joke nog even pootjebaden in de zee, aangezien het lang ondiep is. Als het water tot halverwege de kuit komt, wordt het wat koeler. Helaas wordt daar ook een kwal gespot en is de lol van het pootjebaden snel over. De benen worden afgespoeld en gedroogd, waarna we weer verder fietsen. We fietsen verder door een gebied vol met zomerhuizen. Het laatste stuk fietsen we langs een drukkere doorgaande weg met losliggend fietspad. Gelukkig heeft Wim nog wat ommetjes gemaakt langs diverse strandjes over een grindpad. Via tussendoorwegen komen we aan bij de shelterplaats. Voor ons gevoel een behoorlijk afgelegen plek, maar met stromend water en een shelterkat.

Shelterkat

Heel stil is het niet, want ook hier horen we de combines op de achtergrond. Er zijn 3 shelters, waar we uit kunnen kiezen. Tegen 6 uur komt er een Duitse fietsster bij en tegen 8 uur nog twee wandelende Deense jongens die de laatste shelter kiezen. Ze hebben er 40 kilometer met bepakking opzitten en ze zitten er zichtbaar doorheen. Als we al platliggen komt er tegen een uur of 11 nog een brommerrijder aan. Na de constatering dat alle shelters vol zitten, rijdt hij een stukje terug, waar hij met draaiende motor zijn tent op zet.


hoogte profiel