Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2022: Jutland fietsroute + Oostzee route
Dag 15 afstand: van: naar:
Zaterdag 13 augustus 2022 65,0 km Udbyhøj Syd Lisbjerg

Heuvelig route 3

Tegen 8 uur vaart de pont weer. Met een doffe dreun meert hij aan en het leven begint weer. We zijn al aan het ontbijten, dat duurde iets langer, want het stopcontact van de waterkoker deed het niet en daar kwamen we wat laat achter. Tegen 9 uur zitten we alsnog op de fiets. Het is al 24/25 graden, dus het belooft weer een warme dag te worden.

Op de weg

Zowel bij de haven als onderweg naar de haven zien we veel boten op een aanhanger of op het dak van een auto voor een heerlijke watersportdag. In Allingåbro halen we brood bij de bakker en trakteren we onszelf op een kop koffie en een lekker aardbeiengebakje. Die smaakt ons goed. Tegenover de bakker is een campagneteam aan het warmdraaien van de sociaaldemocraten te herkennen aan een rode vlag en groene kleding. Als we verder willen fietsen, wordt er net een groepsfoto gemaakt. De sportieve leider gaat met zijn racefiets, die hij uit zijn auto haalt, op de foto. Het is echt een poppenkast zo’n politieke campagne.

Historisch gebouw

We fietsen vandaag door het binnenland, redelijk recht naar het zuiden, over de lokale route 3, soms een stukje van route 5. We zien we regelmatig water, maar dat komt door de diepe inhammen van de zee. De wegen zijn rustig en slingeren door het landschap en over de heuvels. Soms moeten we echt even in de benen omdat de korte klimmetjes wel steil zijn.

Heuvelig

Verder is het landschap agrarisch, maar gelukkig ook hier regelmatig brede bloemenstroken voor de vlinders en bijen die we actief in de lucht zien. De bloemenstroken zijn minder aanwezig dan wat we vorig jaar in Duitsland hebben gezien.

Kerk

In Horslet halen we drinken voor de lunch en zoeken we in het park een geschikt lunchplekje. Die vinden we er niet, maar bijna aan het eind van het dorpje is een WOII-monument met een bankje in de schaduw van een boom.

Molen

We overnachten op een camping aan de noordzijde van Århus, in plaatsje Lisbjerg. Zoals de naam doet vermoeden ligt de plaats hoog, dus het laatste stukje is nog klimmen. De camping heeft ruime plekken op een open veld maar ook voldoende bomen/struiken voor de beschutting, het meeste sanitair is gedateerd. Gelukkig is één sanitair gebouw wel opgeknapt.

Egeltje

We zien bij aankomst een egeltje en ’s avonds horen we al diverse vogels en duiven in het bijzonder. Bij de opkomst van de zon mogen we dan ook genieten van een vogelconcert, altijd een bijzondere ervaring van het kamperen.

Kampeerplek

hoogte profiel