Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2022: Jutland fietsroute + Oostzee route
Dag 16 afstand: van: naar:
Zondag 14 augustus 2022 0,0 km Lisbjerg Lisbjerg

Dagje Århus

Tegen 11 uur gaan we met de bus naar Århus. Als eerste lopen we naar de outdoor winkels om een nieuw Primus branderpadje te halen die vergaan is en waarvan we geen reserve van bij ons hebben. Helaas blijken de outdoor winkels gesloten op de meeste zondagen, dus morgenvroeg moeten we de route maar verleggen, langs de winkel die om 10 uur opengaat.

virtualcache bij de Kathedraal

We gaan vervolgens op zoek naar de geocaches in de stad. De eerste is een schat in de buurt van een muziekkunstwerk van kubussen die geluiden maken, eerst wat gepingel, later wat vogelgeluiden. De cache vinden we.

virtualcache op het dakterras van een winkelketen

Ook de volgende caches vinden we snel. Dat is wel eens anders met steden.

Zicht op Århus van de Community

We bezoeken vervolgens de expositie van de 17 doelen van de Verenigde Naties. Ambitieuze doelen die voor 2030 geregeld moeten zijn. Zo ook de foto van een stad met heel veel zwembaden in de tuinen in de VS met het hoogste waterverbruik, deze maakt indruk. Onvoorstelbaar als je nagaat dat met de droge zomers van de afgelopen jaren nog zoveel drinkwater gebruikt wordt. Met de gevolgen zullen ze in de VS ook wel geconfronteerd worden.

nabij de fossiel eartcache, het theater

De Earthcache van een fossiele afdruk van een footprint van de dinosaurus is eveneens indrukwekkend. Zonder deze cache hadden we die niet gezien. We lopen door richting de haven.

Haven

Bij het Dokk-gebouw zien we kinderen spelen bij een waterfontein. Veel kinderen, dus wij gaan weer terug richting het centrum op zoek naar een lunchplek. Die vinden we langs een kanaal, waar allemaal terrassen zijn. Daar strijken we neer voor de lunch.

straatje met oude vakwerkhuisjes

In de middag lopen we nog een rondje bij de Kathedraal langs, die deze zondag helaas niet open is voor toeristen. Net als veel winkels en de reuring in de stad mist daardoor ook. We besluiten nog een nieuwe poging bij de Haven te gaan doen. Aan de andere kant zit een community die een zinvolle besteding zoekt voor het haventerrein. Daar drinken we een thee en cappuccino op het terras tussen de moestuintjes in bakken.

Zicht op Århus van de Community

We besluiten nog even te cachen en dan te eten op de camping. Er zit een goede pizzeria naast de camping, maar die blijkt helaas twee dagen gesloten. Dan maar de campingfood van de camping zelf. Niet bijzonder, maar goed genoeg voor vandaag.

Kathedraal van Århus