Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2022: Jutland fietsroute + Oostzee route
Dag 17 afstand: van: naar:
Maandag 15 augustus 2022 65,0 km Lisbjerg Brigsted

Oostzeekust

Vanochtend kunnen we het rustig aan doen. Ons eerste doel is een Primus branderpadje kopen bij een outdoorwinkel, die gaat pas om 10 uur open. We vertrekken even na 9 uur van de camping en zien een dal voor ons en daarachter op ooghoogte Århus.

dal voor Århus

De fietstocht gaat over een losliggend fietspad langs grote wegen. In Århus is het levendig, een groot verschil met de zondag, veel woon-werkverkeer en ook veel studenten van de Universiteit, waar we langs diverse faculteiten fietsen. Vijf voor tien zijn we bij de winkel. Er zijn al meer wachtenden voor deze en tegenoverliggende winkel. Zes over tien staat Wim weer buiten met een nieuwe repairkit, want losse padjes hebben ze niet op voorraad.

doorkijkje op de Oostzee

Als we verder fietsen, zijn we snel de stad uit en komen we in het recreatiegebied van Århus. We fietsen door een bosrijk en heuvelig gebied met regelmatig zicht op de Oostzee. Het is er druk met fietsers.

mooi gebouw

Bij Moesgården komen we op een gravelpad uit. De hoogteverschillen zijn pitten, dus hebben we grote tempoverschillen. Het zijn slingerende paden grotendeels door het bos. Lekker qua temperatuur.

door het bos

We zien diverse groene meertjes, die er niet erg gezond uitzien. Eenmaal uit het bos, komen we in een druk kustgebied met veel campings en vakantieparken. We halen bij een bakker/minishop wat drinken en een tonijnsalade. De temperatuur loopt alweer richting de 30 graden in de schaduw, dus we zoeken een schaduwplekje voor de lunch.

agrarisch gebied

We fietsen ondertussen door agrarisch gebied en het is even zoeken naar een lunchplekje. In de middag blijft de omgeving agrarisch met veel geoogste graanvelden met stro in pakken of balen.

stropakken

Tegen 15 uur zijn we met boodschappen uit het dorp bij de shelter aan het water. Wederom zijn we de eersten. Een half uur later komt er een man met rugzak, we vermoeden met de auto, want hij gaat er weer vandoor. Tegen 6 uur hamstert een Deens gezin de picknickbank voor het avond eten. Een Zwitsers gezin komt nieuwsgierig kijken in onze shelter, die ze waarschijnlijk hadden willen gebruiken. Best gek, want ze zijn met de kampeerbus en deze shelters zijn bedoeld voor wandelaars en fietsers.

Horsen Fjord collage

Achter het shelterveldje, lopen nog 3 stieren. Voor de toegang tot het water met uitzicht op het natuurreservaat Horsens Fjord, moet je door hun veldje lopen, wat de stieren toelaten. Joke frist zich op in het water. De parkeerplaats bij het shelterveldje is het ondertussen druk. We gaan eten op onze stoeltjes nabij de shelter, uit de zon, maar in de wind, om de prikbeesten de baas te blijven.


hoogte profiel