Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2022: Jutland fietsroute + Oostzee route
Dag 19 afstand: van: naar:
Woensdag 17 augustus 2022 64,6 km Ibæk Ronæs

Dag Jutland, welkom Fyn

Onze tent-shelterplek blijkt zeer lawaaierig: de treinen boven ons en de auto’s de berg af en een snelweg op afstand in de hoogte (boven het fjord) zorgen vanaf 6 uur al voor het nodige lawaai. We staan dus vroeg op, als eersten op het volle veld. We ruimen de tent op en pakken de boel in om aan de overzijde van de weg op één van de picknickbanken te ontbijten. Het is mistig en onder de luifel van de horeca vinden we een droge bank, waar we gaan ontbijten. Tijdens het ontbijt, zien we de Franse fietsers van het tentenveld zwemmen en de eerste gasten met de auto en koelbox arriveren ook al. Veel zien we niet op het water, want het is erg mistig. Als we om half 9 vertrekken lijkt de lucht open te breken, maar dat gebeurt uiteindelijk niet.

Munkebjerg

Met koude spieren beginnen we direct met de klim van de Munkebjerg. Het is een pittige klim en met zo’n 18 graden best warm met lange mouwen. Joke loopt zelfs een klein stukje en rolt direct de mouwen van haar shirt op om daarna de laatste hoogtemeters al fietsend af te leggen. Met 92 hoogtemeters bereiken we de top, dat eigenlijk meer een plateau is, dus de afdaling duurt nog even.

geoogst graanland

We verlaten de drukke weg en fietsen over rustige wegen langs diverse vakantiehuizen.

door het bos

Uiteindelijk dalen we in twee delen, met nog enkele pittige korte klimmetjes af naar zeeniveau.

nabij Federicia afdalen

Er volgen nog enkele steile klimmetjes en uiteindelijk komen we aan in Fredericia. De laatste plaats op Jutland met een groot haven- en industriegebied. Best saai en de haven is niet zo professioneel als de Rotterdamse haven. Hier rijdt men met trucs om de containers te verplaatsen. Hier pakken we ook route 8 op en verlaten we Jutland via de oude brug, waar ook auto’s en treinen over rijden. Op Fyn dalen we weer af naar de kust, waar we naast de roeiclub, met uitzicht op beide bruggen lunchen. We zijn eraan toe. We zien op de brug waar we overheen zijn gekomen, Bridgewalkers over de bovenkant van de brug lopen.

bruggen Jutland <> Fyn

De middag is glooiender, minder steil klimmen en dalen dan het laatste stuk in Jutland en om ons heen veel agrarisch landschap, maar we hebben ook regelmatig een blik op zee. In Middelfart halen we de boodschappen en fietsen we door naar de camping aan zee. Op de camping met veel Nederlanders zetten we om half 3 al de tent op en spoelen onze kleren uit.

op de camping

We genieten van de heerlijke douche. Het is bewolkt, maar wel lekker warm (zo’n 26-28 graden) met frisse wind van zee. Het is aangenamer vertoeven dan gisteren toen het benauwd was.

haventje onderweg naar de camping

hoogte profiel