Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2022: Jutland fietsroute + Oostzee route
Dag 20 afstand: van: naar:
Donderdag 18 augustus 2022 76,2 km Ronæs Fåborg

Funense heuvels

Vannacht heeft het om 1 uur flink geregend. Onze tentdeuren staan nog open en Wim maakt Joke wakker. Ook aan de lijn hangen nog de keukendoeken en de compressiekousen die zo goed als droog zijn en Joke haalt snel de lijn met was binnen. Als Joke weer terug is bij de tent spettert het nog steeds, maar eenmaal in de tent gaat het snel harder. Blij dat de was gered is en de tent dicht. Het blijft lang regenen, bij vlagen harder. Als we wakker worden is het gelukkig droog, maar de lucht is nog wel dreigend. De tent ruimen we droog op en droog ontbijten lukt ook nog, maar als we tegen half 9 eenmaal weg willen, begint het weer te spetteren.

Fietsen met dreigend weer

We fietsen stevig door om voor de wolk aan te komen en dat lukt ons aardig. We fietsen langs de kust en zien diverse kajuitboten voor anker liggen. Uiteindelijk moeten we de regenjas wel aan doen, want het gaat serieuzer regenen. Op een onverhard stuk zoeken we een boom om te schuilen. De druppen worden steeds dikker en we twijfelen of we onze regenbroeken aan gaan doen. Als het wat minder hard gaat, fietsen we weer verder en laten we onze broeken/benen natregenen. We zien veel kale akkers en een volle loods met stro en her en der op de akkers nog een muur met stropakken. Vlak voor Assens zien we nog graan op stukken zeil gesorteerd liggen.

Fietsen met dreigend weer

In Assens halen we drinken, brood en leveren we statiegeldflessen in. Op de picknickbank zit een Nederlandse fietser die zijn vrouw de boodschappen laat doen. Zij fietsen tegengesteld route 8 en hebben helemaal geen regen gehad. We wisselen wat informatie uit, drinken een kopje koffie en gaan weer op pad. Deels langs de kust, deels meer door het binnenland. Gelukkig blijft het nu ook droog voor ons.

Omgeving van Assens

We hebben op dit traject veel glooiende heuvels die heerlijk fietsen. Met de snelheid van de ene heuvel, kom je zo de andere weer op. Dat lukt niet altijd, want af en toe hebben we enkele langere of pittigere klimmen. Maar het is niet zo zwoegen als soms op Jutland. Op route 8, waar we op fietsen, zien we veel (tegengestelde) fietsers, veelal ook uit Nederland. In 2019 is deze Oostzeeroute fietsroute van het jaar geworden en dat merken we.

Kunst langs de weg

In Fåborg halen we de boodschappen. Voor vanavond hebben we een gereserveerde hut in geopark Pipstorn. Met een laatste pittige klim komen we daar om kwart over 4 aan. We slapen op de zolder. Beneden in het gebouw is een afgesloten berging, waar vanuit onder andere schoolklassen les krijgen over het geopark. Wim veegt de slaapplek schoon, Joke haalt met een aardige wandeling door het bos water bij een tappunt op de parkeerplaats, waar ook het toilet is. Tegen 5 uur komt nog een Deense vrouw (met hout en salade in haar mandje) informeren of we geboekt hebben en na ons antwoord vertrekt ze weer. Even later komen nog een paar mensen kijken, maar daarna is de hut voor onszelf en genieten we de hele avond van de rust.

Pipstorn

hoogte profiel