Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2022: Jutland fietsroute + Oostzee route
Dag 23 afstand: van: naar:
Zondag 21 augustus 2022 1,7 km Søby Søby Havn
Zondag 21 augustus 2022 20,1 km Søby Havn Fynshav
Zondag 21 augustus 2022 73,3 km Fynshav Jarplund

Saaie wegen

We staan vroeg op. De boot vertrekt om 7:50. Met een efficiënte opruimactie hebben we zelfs tijd om op de camping te ontbijten. Zo hebben we een goede basis voor het geval het onrustig is op de Oostzee. Het lijkt nog flink te waaien, dus we zijn benieuwd. Tegen half 8 zijn we bij de haven. We varen met de elektrische boot Ellen. Deze is weer helemaal opgeladen en het personeel heeft er zin in. Er staan al drie rijen auto’s opgesteld, een motor en twee andere vakantiefietsers uit Oostenrijk (die in een shelter hebben overnacht).

Electrische ferry Ellen

We vertrekken op tijd en als de fietsen vaststaan, gaan we naar het dekje (een kleintje, want boven het autodek is niets). Zouden we hier ook dolfijnen zien? De zee valt erg mee, we zien wel wat schuimkoppen, maar die liggen nog niet in rij, dus de wind zit nog onder de 4 Bft, waarschijnlijk hoog in de drie. We zien geen dolfijnen of andere dieren om te spotten. Halverwege de overtocht, halen we nog een cappuccino. Bij Fynshav gaan we aan wal. We zien een heleboel vakantiefietsers die naar Ærø willen.
Er volgt een stuk met saaie, brede wegen op het schiereiland Als. Het zijn 2 baans-wegen met een los fietspad ernaast, zo saai dat we er geen foto van hebben. Vaak denken mensen die met de auto op vakantie gaan, die daaroverheen rijden en fietsers zien, dat je altijd op dit soort wegen fietst, maar dat is natuurlijk niet zo. Zij komen vaak niet op de paden waar wij fietsen. We volgen nog steeds de Ostersøroute, maar erg boeiend is het niet. Af en toe verlaten we de grote weg voor een ommetje met smalle en glooiende wegen.

Glooiende weg

We zien er één van de 247 beschermde grafheuvels/hunebedden uit de IJstijd die dit schiereiland, Als, rijk is.

Hunnebed

Ook zien we Ærø nog liggen, maar te ver weg om iets te herkennen.

Zicht op Ærø

Via de grote weg komen we aan in Høruphav, waar we brood halen. De route vervolgt wederom op een grote weg, maar gelukkig zit er nog een stuk gravelpad door het bos in. Bij Sønderborg verlaten we het schiereiland via een brug.

(De haven van) Sønderborg

Bij het zoeken van een cache, raken we aan de praat met een buurtbewoner, die veel fietsers en geocachers ziet. Hij wil graag een foto van ons maken. Na de fotosessie fietsen we verder langs de kust. We komen nog langs en historische gedenkplek van de Oorlog tussen de Pruisen en de Denen in 1864 met een witte molen en kanonnen, Dybbøl Banke.

Molen en kanonnen bij Dybbøl Banke

Bij Egernsund gaan we weer over een brug, deze staat helaas open, dus we moeten even wachten tot de boten voorbij zijn. Het is erg druk op het water, want het is perfect zeilweer qua temperatuur en vooral wind. We blijven de kust volgen en komen over een wandelfietspad. Het is slingeren om de wandelaars heen. Bij de kiosken zien we lange rijen voor een ijsje. De rij loopt tot over het fietspad. De mensen schrikken als we eraan komen. Het laatste stuk van Denemarken naar Duitsland is door een natuurgebied. Eindelijk weer wat anders dan asfalt. Het gravelpad loopt echter wel steil omhoog, dus we moeten stukje lopen.

Gravelpad door bos

Nabij Flensburg blijft het druk langs de kust. We fietsen door een mooi park in Flensburg. Tegen 4 uur zijn we bij de camping aan de zuidkant van de stad. Het is dezelfde als de eerste overnachting. Het tentenveld is nu helemaal leeg als we aankomen. Een uurtje later komen er nog twee vakantiefietsers bij. We proosten op een geslaagd rondje Denemarken.


hoogte profiel