Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2022: Jutland fietsroute + Oostzee route
Dag 25 afstand: van: naar:
Dindag 23 augustus 2022 71,8 km Weener Rolde

Naar huis

Vandaag de laatste fietsdag van Weener naar huis, zo’n 70 kilometer. Eigenlijk een relaxed dagje, geen haast en geen gedoe met treinen. We zijn vroeg wakker, de zon komt erbij, maar er is veel condens in de tent (meeste van de vakantie). We drogen de tent en gaan direct met fiets en tassen naar de bakker voor vers brood. En we hebben geen heet water gezet voor de thee, dus halen bij de super nog een pak sap voor bij het ontbijt (en direct statiegeld incasseren). We gaan gewoon fietsen en hopen snel een geschikt bankje te vinden. Weener is verrassend groot (zelfs 3 bakkers) en als we het dorp uitfietsen verwachten we snel een bankje. Over een fietspad door de weilanden en in de buurt van het spoor vinden we uiteindelijk een bankje voor het ontbijt, vlakbij Beschotenweg, een dorpje in de gemeente Weener.

Uitzicht vanaf het ontbijtbankje

Daarna fietsen we langs het spoor door naar Bunde en verder richting Bad Nieuweschans waar we Nederland binnenfietsen door een bruggetje over te steken.

Fietsbruggetje NL-D

De trein van en naar Groningen komt een keer langs. We fietsen door het vlakke land van Groningen. Bij het meer nabij Nieuweschans worden we nog “aangevallen” door twee honden. De eigenaar heeft te laat door dat de honden ons aan de andere kant het meer zien fietsen en heeft te laat door dat ze op hol slaan. Tegen het gevoel in, als de hond Joke inhaalt, stapt ze af, omdat de honden reageren op de trapbeweging. Dat blijkt inderdaad te werken en de eigenaar heeft eindelijk contact met haar honden en ze lopen terug.

Langs de Pekel A

Bij de Pekel A nabij Winschoten is een theetuin die koffie met zelfgebakken bramengebak aanbiedt. Daar hebben we wel zin in. Door de poort worden we welkom geheten door een grote hond, die ons vriendelijk onthaalt.

Schans bij de Hoogebrugge

Zo kan het ook. De route is ons deels bekend, maar door de beide Pekels waren we nog niet eerder gefietst. Daar vinden we ook onze eerste Pekelse caches. We lunchen bij een informatiebord over de vroegere bewoning in de Midden-Steentijd (mesolithicum) langs het A.G. Wildervanckkanaal, waar we al eerder naar een cache hebben gezocht. Nu wordt de schat wel gevonden en ontspannen even tijdens de lunch in de schaduw.

Vuistbijl

We vervolgen de route door de gemeente Veendam en daarna Aa en Hunze, onze eigen gemeente. Eerst nog met rechte wegen en later klinker- en slingerwegen door Eext.

Eexterveen uit

Niet veel later zien we onze toren en weten we dat het niet ver meer is. Tegen half 3 zijn we thuis, nog voor de echte warmte aan. We halen de belangrijkste spullen uit de tassen en gaan douchen om vervolgens in de tuin na te genieten van onze vakantie.


hoogte profiel