Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2023: Rondje Oostenrijk
Dag 3 afstand: van: naar:
Dinsdag 25 juli 2023 78,8 km Marktl Salzburg

Salzach

Bij fietsen in Oostenrijk denk je vaak aan de Alpen, maar langs rivieren fietsen lukt ook goed. En dat doen we een groot deel vandaag en wel langs de Salzach, stroomopwaarts naar Salzburg. Maar voor we bij die rivier zijn, is het nog een doorsteek van twee routes door het bos en dat is flink klimmen. Het eerste stuk is verhard, maar de klimmetjes die volgen zijn onverhard en door het bos.

Fietsen door het bos

Voordat we bij de grens zijn, komen we nog door Burghausen. Dit plaatsje heeft een burcht. We fietsen er langs met een steile afdaling. Beneden in de oude stad maken we een paar foto’s en steken daarna de rivier over, die tevens de landsgrens is.

Burghausen collage

Aan de overzijde hebben we mooi zicht op de burcht.

Burcht van Burghausen

We volgen de rivier en denken rustig verder te fietsen naar Salzburg, maar de Tauernradweg gaat ook stukken bij de rivier weg, en dat is flink klimmen. Wij zijn in Oberösterreich en dat voelen we met het klimmen. De eerste stukken zijn ruim 10%, maar niet heel lang. Landschappelijk zijn we ook echt in de Alpen. De koeien met koebellen ontbreken nog, maar reeën zien we wel lopen door de grote bergweiden. Eenmaal boven stijgen we geleidelijk verder over een weg door het bos. In het bos hebben we een serieus buitje. We schuilen eerst aan de kant van de weg, maar we doen wel een jas aan. Eigenlijk is het de hele dag niet droog, maar meer dan spetteren doet het grootste deel van de dag ook niet, op dit buitje na dan. We dalen uiteindelijk een stuk af. De tweede klim is langer en heeft stukken met zo’n 15%, dat is voor Joke een stukje lopen. Op het hoogste punt vinden we een cache. Er volgt een lange afdaling en Wim moet nog flink in de ankers voor een jong reetje dat vertwijfelt op het wegdek staat, alvorens hij een besluit neemt door te rennen het hoger gelegen bos in.

Fietsen langs de Salzach

We komen uiteindelijk weer uit bij de Salzach. Deze snelstromende rivier volgen we een tijd. Na twee kilometer langs de rivier vinden we een bankje voor de lunch. Tijdens het lunchen worden we overvallen door een tweede buitje. We bukken voorover (de regenjas hebben we nog aan) om onze lunch te beschermen. Van de andere kant komen ook twee fietsers aan, die snel regenkleding aan doen en blij zijn met ons bericht dat de brug over twee kilometer is.
Zo snel als het buitje kwam, is het ook weer weg. We vervolgen de route en geocachen regelmatig. We gaan af en toe wat van de rivier af met een ommetje, maar dat zijn niet zo veel hoogtemeters meer.

KerkjeWaterstandenOnderweg komen we nog langs een klein kerkje, waar een markering naast staat met jaartallen van de overstromingen. Het blijft onwerkelijk hoe hoog het water op dat moment is gekomen in het dal. We doorkuizen het gezellig drukke Salzburg, dat we morgen verder gaan verkennen. Eenmaal op de camping aan de rand van Salzburg kiezen we een zonnige plek (voor het geval de zon gaat schijnen) tussen de caravans en campers is met uitzicht op een weiland. Als we de plek hebben uitgekozen zetten we snel de tent op, want het regent alweer tijdens het opzetten. Wij prijzen ons nog steeds gelukkig met deze tent die we met stokken door de buitentent opzetten.

Onderweg richting Salzburg

hoogte profiel