Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2023: Rondje Oostenrijk
Dag 5 afstand: van: naar:
Donderdag 27 juli 2023 63,8 km Salzburg Sankt Johann im Pongau

Slingerend door het dal van de Salzach

Het is eindelijk droog als we opstaan, hopelijk de hele dag. De uitgespoelde was is nog steeds nat. Als we ontbijten, komt de zon achter de wolken vandaan. We genieten van de zonnestralen op ons gezicht. Alles om ons heen is vochtig en koud, dus de zon is erg welkom.

De Salzach

Eenmaal op de fiets volgen we de Salzach verder stroomopwaarts en we maken kennis met de eerste blik op de alpentoppen. In het eerste dal volgen we een slingerend pad, door weides en door bergdorpen. De koeien in de weides zijn nieuwsgierig.

Nieuwschierige koeien

Heel hoog zitten we nog niet, zo’n 500 hoogtemeters. De wegen slingeren zowel horizontaal als verticaal. Alle versnellingen gebruiken we en bij de hele steile stukken, lukt het ons net om te kunnen blijven fietsen door optimaal gebruik te maken van het asfalt.

Slingerende weg

Tegen 11 uur is het gedaan met de romantiek en wordt het dal smaller. We komen uit op de drukke weg die naast het spoor en de Salzach ligt. Boven ons razen de auto’s over een snelweg. We worden regelmatig ingehaald door vrachtauto’s. Dat gaat allemaal veilig mede door een fietsstrook, maar het verkeerslawaai zijn we liever kwijt dan rijk. We zien ook veel andere fietsers die ook de Tauernradweg, de Alpe-Adria en/of de Eurovelo 7 fietsen. De fietsers gaan zowel dezelfde kant op als stroomafwaarts en ze zijn er in allerlei soorten, van racefietsers, vakantiefietsers, zowel alleen als in een groep en zowel met als zonder accu. Tegen half 12 zijn we op een klein pasje (Lueg pass; 552m), zonder auto’s, want die gaan door een tunneltje. We dalen af en sluiten weer aan bij de grote weg.

Burcht

Langs deze saaie weg zijn er geen picknickfaciliteiten. We zien de andere fietsers ook rondkijken. Wij zien uiteindelijk op een iets hoger gelegen parkeerplaatsje van een motorcrossbaan een paar keien liggen op een grasveldje en besluiten daar te gaan lunchen. Als de waslijn is gespannen tussen de fietsen, genieten we van de lunch in de zon. Na de lunch duurt het nog een tijdje, voordat we van de grote weg af zijn. We komen uit op een losliggend fietspad langs de Salzach. De laatste 20 kilometer van de dag leggen we af over rustige wegen en geleidelijk klimmende paden.

Op de camping

Tegen half vier zijn we op de (dure) camping. Bij de kinderspeelplaats is het trekkersveldje. Nog helemaal leeg. We zoeken een goed plekje en niet veel later komen er al meer fietsers. In de loop van de avond volgen er nog vele.


hoogte profiel