Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2023: Rondje Oostenrijk
Dag 6 afstand: van: naar:
Vrijdag 28 juli 2023 47,3 km Sankt Johann im Pongau Böckstein Bahnhof
Vrijdag 28 juli 2023 12,0 km Böckstein Bahnhof Mallnitz-Obervellach Bahnhof
Vrijdag 28 juli 2023 22,5 km Mallnitz-Obervellach Bahnhof Kolbnitz

Zwoegen op de Alpe-Adria

En helaas het lukt ons niet om deze weg omhoog te fietsen en we moeten lopen langs de St. Nikolauskirche. Dit is al de tweede zware grote klim vandaag en we zijn er nog niet. Net na de kerk zien we de twee bikepackende racefietsers. Ook een stel, die aan het bijkomen zijn van de zware klim. Het is warm vandaag en dat maakt het extra afzien. Boven ons ligt het centrum van Bad Gastein. Daarheen kunnen we wel fietsen in het lichtste verzet, maar wel met regelmatig even stoppen om op adem te komen. We zien voor ons een grote waterval, dwars door het toeristische plaatsje heen.

Waterval Bad Gastein

In het centrum zien we dat het water van nog veel hoger komt. We staan even stil om het watergeweld op ons in te laten werken en foto’s te maken. De hoogteverschillen zijn indrukwekkend. We zitten op zo’n 1050 hoogtemeters en het treinstation waar we naar toe moeten, ligt op 1170 hoogtemeters. In het dorp maken we een grote lus naar via station van Bad Gastein. Erg verleidelijk om hier al de trein te pakken, maar we fietsen verder, al lopen we ook nog korte stukjes. En soms wat verder omdat het lastig is om op de helling weer op de fiets te komen. Vanaf een zijweg komen de racefietsers omhooglopen. Dat stuk is wel korter, maar helemaal niet te fietsen. De vermoeidheid is ook aan hun gezichten te zien. Eenmaal het plaatsje uit, komen we uit bij een watertje, wat we stroomopwaarts volgen naar het station. Niet meer zo extreem steil, maar nog wel flink wat hoogtemeters. Tegen 2 uur zijn we bij de (auto)trein, waar we vele andere fietsers zien die al eerder omhoog zijn gekomen.

Fietswagon van de trein

We kunnen even bijkomen en blikken terug op de fietstocht van de ochtend, die na de eerste kilometers warmfietsen (de ochtend was fris met 14 graden C.) langs de Salzach nog onschuldig begon. Na zo’n 8 kilometer verlieten we rivier en begon onze eerste klim, een berghelling met weides erop.

Eerste klim

De (oudere) e-bike fietsers halen ons één voor één in tijdens de klim. Op de top wacht Wim op Joke. Net als de e-bikers die onderdeel zijn van een reisgezelschap. De achterste fietsers en de reisleider - jong en zonder trapondersteuning - zien we nog net aankomen als wij weer verder gaan, net als het bikepackende stel.

Uitzicht

Na een tunnel halen we brood bij een bakkertje. Helaas is ligt de straat open en kunnen we niet met de fiets bij de bakker komen. Met een koffie–to-go en wat lekkers genieten we staand bij de wegafzetting van het gevulde broodje. De bergdorpjes die we passeren zijn erg toeristisch en als we weer buiten de dorpjes zijn, lunchen we langs een grindpad naast een rivier, vlak voor Bad Gastein.

Gasteiner Ache bij lunch

Er loopt geen weg over de berg heen, dus ook de auto’s gaan mee de trein op. Een ritje van nog geen 20 minuten. Aan de andere zijde worden we verwelkomt door vele krekels. Als de auto’s weg zijn, beginnen wij ook met de lange en steile afdaling. Erg indrukwekkend en we zijn blij dat we deze niet omhoog hebben hoeven fietsen. Het zwoegen van de ochtend zijn we al bijna weer vergeten.

Kaponigbach in Obervellach

In Obervellach halen we bij de Spar nog wat drinken. De laatste 15 kilometers is nog aardig op en neer en dat valt tegen, want de vermoeidheid slaat toe. We overnachten op een Tsjechische camping, waar we ook nog twee bekenden van de camping uit St. Johann tegenkomen.

De volledige trein/reis route van vandaag:
Sankt Johann im Pongau - Böckstein Bahnhof : fietsen
Böckstein Bahnhof - Mallnitz-Obervellach Bahnhof : ASTB9619 (14:20-14:31)
Mallnitz-Obervellach Bahnhof - Kolbnitz : fietsen


hoogte profiel