Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2023: Rondje Oostenrijk
Dag 9 afstand: van: naar:
Maandag 31 juli 2023 68,7 km Sankt Margareten im Rosental Lavamünd

Omleidingen van de Drauradweg

Goed uitgeslapen worden we wakker, dat is ook wel een keer fijn. De jongeren in één van de hutten achter ons waren nog even rumoerig, maar al snel werd het echt stil in de nacht en ook geen regen vannacht dus we konden goed slapen. In de campingshop halen we brood en twee yoghurtjes, een voordeel van zo’n grote camping. Tegen 9:15 zitten we op de fiets terug naar de Drau. Daar fietsen we de eerste tijd langs, afwisselend asfalt en grind en aan de zuidzijde door het bos. Er komen wildkampeerders ons tegemoet en wij proberen wildkampeerplekken te spotten. Als je erop let zie je wel wat mogelijkheden, maar als we de fietsers niet gezien hadden, hadden we de plekjes waarschijnlijk niet gezien. Het fietst redelijk vlak.

Boomzaagkunst

We komen langs visgebieden en zien dat een boomkunstenaar een paar mooie beelden heeft gemaakt. Niet veel later zien een groot huis en we verwachten onderlangs te fietsen, maar nee, niet veel later klimmen we in de kleinste versnelling omhoog (18% volgens bordje voor de afdalers) om al snel op dezelfde hoogte als het huis te zijn. Volgens de route zouden we weer afdalen, maar hekken en borden wijzen dat er werkzaamheden zijn en dat we de omleidingsborden verder omhoog moeten volgen. We merken al snel dat het een flinke omleiding is, om een bergje heen. Zeker een paar kilometer extra vandaag.

Omleiding1

We komen uiteindelijk in Völkermarkt en daar raken we de omleidingsborden kwijt. We zoeken met de GPS een route naar beneden. Dat blijkt een steile afdaling te zijn. Eenmaal bij de Drau, weer op de route, gaan we de volgende helling weer omhoog. Zou de omleiding hoog zijn gebleven? We hebben geen idee, maar er zit niets anders op dan weer omhoog te ploeteren. We komen uit in een agrarisch gebied.

Lunchplek Ratschitschach

Bij een gehuchtje zien we achter een beeld een bankje in de schaduw. Daar gaan we lunchen. De boerderijkat van de overburen komt ook om ons kopjes te geven. We verwennen haar met het laatste plakje salami die we over hebben. Terwijl we de tas weer inpakken zien we een ander fietsersstel, die twijfelen over de bank, maar uiteindelijk toch doorgaan. De bankjes zijn hier schaars en gezien de brandende zon is onze keuze ons goed bevallen.

Zonnebloemen

We fietsen verder over glooiende landweggetjes. Bij Ruden komen we langs een drukke weg te fietsen en na een paar kilometer zien we weer omleidingen. Dit keer met uitleg. De spoorbrug met fietspad wordt gerenoveerd en de brug is gedurende lange periode niet toegankelijk. We fietsen een brug eerder de Drau over, die zeker 30 meter dieper ligt. Blijkbaar ook een plek voor springers, want ze hebben een monument voor de overledenen gemaakt op het uitzichtpunt. Vier wandelaars komen ons tegemoet die waarschijnlijk iemand herdenken.

Lager liggende Drau

Via duidelijk gemarkeerde omleidingsborden gaan we verder. Vlakbij de zuidkant van de spoorbrug komen we weer op de Drauradweg. Niet lang daarna komen we over een hangbrug, met wederom diepe kloof. Via een grote weg met losliggend fietspad rijden we naar Lavamünd. Vlak voor de afdaling, maken we nog een ommetje door een klein dorpje met een supermarkt. Best bijzonder voor zo’n klein plaatsje. Eenmaal beneden in Lavamünd, zien we dat we de boodschappen daar hadden moeten halen, want de super in Lavamünd is definitief dicht, maar even terugfietsen is er niet bij. Bij de camping is een zwemmeer en een bistro, daar halen we daar maar ons drinken en eten. We genieten op het terras van de zon en uitzicht. Tegen 6 uur gaan we terug naar de tent en de waslijn. We zien dat de camping aardig vol is gelopen met meerdere fietsers, camperaars en motorrijders. Bij het bistrootje, is niet veel keuze qua eten, maar er staan twee gerechten met verse ingrediënten op de kaart die ons goed smaken. Terug bij de tent zien we de volle maan boven de sportvelden.

Volle maan

hoogte profiel