Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2023: Rondje Oostenrijk
Dag 13 afstand: van: naar:
Vrijdag 4 augustus 2023 70,1 km Bad Radkersburg Fürstenfeld

40 liter en meer

Een medekampeerder met een camper vraagt of we het droog hebben gehouden, want er was 40 liter regen gevallen per vierkante meter. Uiteraard hadden we het droog gehouden, onze nieuwe tent is goed waterdicht en we hadden strategisch een goed plekje uitgekozen. Al is dat met zoveel neerslag natuurlijk altijd afwachten of je niet ongemerkt toch in een stroompje terecht komt. Maar de grond heeft de regen redelijk goed opgenomen en er zijn geen stromen of grote plassen rond de tent te zien. Het regent nog als we wakker worden, maar als de tent leeg is, is het zo goed als droog. De tent wordt gedroogd door Wim en deze gaat redelijk droog mee. Tijdens het ontbijt horen we diverse sirenes, vooral van de brandweer.
Als we zo’n 3 kilometer onderweg zijn, moet de regenkleding aan, want het gaat weer regenen. We willen de broeken en sokken drooghouden, dus ook de regenbroeken en de overschoenen (Joke) gaan aan al regent het nog niet heel hard. Gelukkig valt het mee met klimmen, maar we hebben andere uitdagingen. Al snel zien we een bord met Umleitung, maar zonder verdere informatie. We fietsen door en al snel wordt duidelijk waarom de weg is afgezet: een beek is overstroomd en stroomt over de weg heen naar het laagste punt. Het lijkt niet diep, dus we fietsen erdoorheen. Het waterpeil blijft onder de trappers. Bij de grensrivier slaan we af naar het noorden. De grens zelf op dit kleine weggetje is afgezet.

Overstroomde onverhard pad

Het onverharde pad is op verschillende plekken nat en we doorwaden verschillende grote plassen. Er ligt een grote tak op de weg, die Wim weghaalt.

Mais met natte voeten

Het mais aan de andere kant van het onverharde pad heeft erg natte voeten. De rivier naast ons kolkt. Erg indrukwekkend om te zien met hoeveel kracht het water zich een weg baant. De volgende brug naar Slovenië is wel open. We gaan ietsje van de rivier af om op een bergflank te fietsen en hopen het droger te hebben.

Oostenrijkse Betuwe

We komen door de Betuwe van Oostenrijk en zien veel appelbomen en ook diverse akkers met vlierbessen. De fruitbomen worden afgewisseld met mais en ‘zwemmende’ aardappels en boontjes. Volgens ons hadden ze hier beter rijst kunnen gaan verbouwen gezien de natte akkers om ons heen. Het is moeilijk te bevatten hoeveel regen er is gevallen en wat de kosten zullen zijn van de schade aan de planten.

Kolkkende rivier

Na een afdaling komen weer terug bij de ruige rivier. Het blijft avontuurlijk fietsen met regelmatig plassen die we doorwaden.

Uitzicht heuvels

Uiteindelijk klimmen we serieus omhoog. Het is ondertussen droog geworden en de regenkleding gaat uit. We komen door een wijngebied.

Wijnraken

Voordat we afdalen gaat de regenjas weer aan, niet omdat het weer licht spettert, maar vooral vanwege de kou. Waar het gisteren rond de 26-30 graden was, is het nu rond de 14-16 graden. Tijdens de lange afdaling van zo’n 4 km zien we drie Canadese vakantiefietsers. We klimmen naar een nieuwe top en komen door kleine plaatsjes. In het bos ligt een drielanden punt, maar omdat het harder gaat regenen focussen wij op een afdak voor de lunch.

Lunchplek

Uiteindelijk vinden we er één midden in een gehuchtje, naast een slachthuis. Het onweert ondertussen, dus zijn blij even droog te kunnen zitten en nemen de geur voor lief. In de middag blijft het flink regenen en soms horen we nog wat gedonder. We doorwaden nog een aantal keer overstroomde wegen, waarbij één keer zo lang en diep dat één schoen van Joke nat wordt. Bij een fietspad naast het spoor, besluiten we maar de hoger gelegen hoofdweg te nemen. In één van de dorpjes zien we bewoners hun in het souterrain gelegen garage leegpompen. Tegen 4 uur wordt het droog, even overwegen we toch te gaan kamperen, maar een blik op de kaart wijst uit dat de camping langs een rivier ligt. We vragen toch maar bij een Gasthof of die nog een kamer vrij heeft. Dat is zo en de fietsen kunnen in de garage. Wij zijn blij met de kamer, warmen op en drogen de spullen. De 40 liter van vannacht zijn er nog veel meer geworden en al is het in de avond een tijdje droog zodat we droog na een restaurant kunnen en terug.

Paraplu's in Fürstenfeld

Het einde van de regen is nog niet in zicht.


hoogte profiel