Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2023: Rondje Oostenrijk
Dag 14 afstand: van: naar:
Zaterdag 5 augustus 2023 2,0 km Fürstenfeld Fürstenfeld Bahnhof
Zaterdag 5 augustus 2023 78,8 km Fürstenfeld Bahnhof Aspang-Markt Bahnhof
Zaterdag 5 augustus 2023 47,5 km Aspang-Markt Bahnhof Wiener Neustadt

Van rood/oranje naar geel

Het heeft vannacht geregend en veel. We zijn blij dat we onder een dak zitten en niet op een camping naast een rivier. In bed zoeken we betrouwbare informatie over de weersituatie en dat levert een verontrustend beeld op: code rood vanwege ernstige regenneerslag en lokale overstromingen.

Weersvoorspelling Fürstenfeld

Naar het noorden lijkt de weerssituatie en de gevolgen ervan minder, namelijk code geel (screenshots van in de middag over Fürstenfeld). Wij besluiten om maar een stukje te gaan treinen. Na het nodige uitzoekwerk, want er blijken spoorwerkzaamheden te zijn, komen we uit op een regionale trein naar Aspang-Markt. Daarna vinden er spoorwerkzaamheden plaats en zit er voor ons niets anders op te gaan fietsen. Aspang-Markt ligt na de top van ca. 1000 meter, dus we zitten dan al in een afdaling. We besluiten de trein van 10:54 te nemen. Na het ontbijt is het helaas niet meer droog en gaan we direct naar het station. In de regen het plaatsje verder verkennen, daar hebben we geen zin in.

In de trein

Eenmaal in de trein wordt het even droog, maar een stuk verder komt de regen alweer met bakken uit de hemel, ook als we uitstappen. We besluiten eerst maar op het station te gaan lunchen, want hier kunnen we droog zitten.

De trein

Onder het motto ‘slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding’, gaan we op pad. Aan deze kant van de berg is duidelijk minder regen gevallen. De rivieren en beken die we zien, stromen snel en zijn veelal diverse tinten bruin, maar allen stromen binnen hun oevers.

Bruine snelstromende rivier

Zoals verwacht dalen we licht, langs het spoor en langs watertjes. Na anderhalf uur wordt het eindelijk droger. We fietsen uiteindelijk nog een uur in echt droog weer met de regenkleding achterop. Het waait nog stevig en het is fris, zo’n 19 graden.

Optrekken vocht bij de bergen

In deze regio zijn er geen campings, dus we zoeken weer een dak. Dat valt nog niet mee, vanwege rustdagen van pensions en dure en vol bezette kuurhotels, waardoor we uiteindelijk in Wiener Neustadt terechtkomen. Daar vinden we een Bett+Bike hotel in het centrum met betaalbare kamers. De fietsen kunnen in een gang staan bij de personeelsingang. We hebben er een ruime kamer en kunnen onze tentspullen nog wat uitleggen. We lopen eind van de middag een rondje door het centrum en gaan op het plein bij een Italiaan eten (duur maar lekker). We sluiten de avond af met een ijsje bij een ijssalon.

De volledige trein/reis route van vandaag:
Fürstenfeld - Fürstenfeld Bahnhof : fietsen
Fürstenfeld Bahnhof - Aspang-Markt Bahnhof : REX 92 (10:54-12:29)
Aspang-Markt Bahnhof - Wiener Neustadt : fietsen


hoogte profiel